Lexicon van het Koninklijk Huis

Auteur: F.J.J. Tebbe

Gepubliceerd op 29-06-2020

livrei

betekenis & definitie

Het personeel dat werkt voor het departement van de hofmaarschalk of dat van de stalmeester draagt afhankelijk van de belangrijkheid of feestelijkheid van situaties een bepaald tenue, dat wel wordt aangeduid als livrei. Vroeger was er een grote diversiteit in livreien.

Zo had elke categorie hofpersoneel eigen livreien. Tegenwoordig zijn er nog vijf tenues: dagelijks tenue, klein tenue, galontenue, demi galatenue en galatenue.Het dagelijks tenue wordt gedragen bij normale activiteiten. Het bestaat uit een blauw colbert, blauwe broek, een blauw overhemd en een zwarte stropdas. Op het colbert kunnen de batons gedragen worden van verleende onderscheidingen. Het klein tenue wordt gedragen bij niet-officiële gelegenheden. Het bestaat uit een beige ribfluwelen broek, wit overhemd met los boord, plastron met strik en verguld koningskroontje, donkerblauwe halflange jas met panden. Leden van het staldepartement dragen ook een zwarte hoge hoed met oranje kokarde. Ook bij het klein tenue worden slechts de batons van verleende onderscheidingen gedragen.

Het galontenue wordt gedragen bij semi-officiële gelegenheden en door de lakeien en koetsier op het volgrijtuig bij de overhandiging van geloofsbrieven door ambassadeurs. Het bestaat uit een beige broek, wit overhemd met losse boord, plastron met strik en verguld koningskroontje, donkerblauwe galajas met panden (afgezet met rood en goud galon). Koetsiers dragen daarbij een zwarte hoge hoed met goudgalon en een oranje kokarde. De koetsier-majoor draagt een steek en een sabel, en heeft epauletten op de schouder met een zilveren koningskroon. Op het galontenue draagt hofpersoneel groot model decoraties van verleende onderscheidingen. Het demi galatenue wordt gedragen bij officiële gelegenheden, zoals de overhandiging van geloofsbrieven.

Koetsiers dragen een blauwe fluwelen kniebroek, witte kniekousen, een wit overhemd met losse boord, plastron met strik en verguld koningskroontje, en halflange donkerblauwe demi galajas, afgezet met rood en goudgalon, rood ondervest, driekante steek met goudgalon, witte pruik, pumps met koperen gespen en witte leren handschoenen. Op het demi galatenue worden groot model decoraties gedragen. Het galatenue wordt gedragen bij heel officiële en ceremoniële gelegenheden, zoals staatsbezoeken, Prinsjesdag, koninklijke huwelijken en koninklijke begrafenissen. Het bestaat uit een crèmekleurige kniebroek, witte kniekousen, wit overhemd met losse boord, plastron met strik en verguld koningskroontje, donkerblauwe galajas met goudgalon, rood ondervest, driekante steek met goudgalon, witte pruik, pumps met koperen gespen en witte leren handschoenen. Rijknechten en lakeien dragen een steek met kokarde en goudgalon en een halflange blauwe galajas met vest. Het galatenue van de stalmeester bestaat uit een rode galajas met opstaande kraag, een crèmekleurige broek met een goudkleurige band, bottines, een steek met zwarte veren en goudgalon, witte handschoenen en een sabel.

Zie ook kledingvoorschriften.