Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Multiple sclerose

betekenis & definitie

ziekte van het zenuwstelsel. In hersenen en ruggemerg doen zich haarden voor van woekerende zenuw- en hersensteunsubstantie (glia) en wel stootsgewijs.

Mogelijkerwijs is een virusinfectie hiervan de oorzaak. Ontsteking van de gezichtszenuw, stoornissen van de oogspieren, verlammingen, stoornissen van de gewaarwording wijzen op deze ziekte. Vroegtijdig onderkennen is van groot belang voor het succes van de behandeling. Natuurgeneeskundige behandeling volgens Dr Ewers-Hachen: het zwaartepunt ligt op een streng natuurlijke rauwkost. De volgende voedingsmiddelen zijn daarbij toegestaan: rauwe vruchten, rauwe wortelen, ongekookte melk, rauwe havervlokken, rauw ei, boter, volkorenbrood, bijenhoning en water. Granen: tarwe, rogge, haver, gerst. Tot de vruchten behoren: appels, peren, pruimen, tomaten, kruisbessen, aalbessen, frambozen, aardbeien, bosbessen, bramen, hazel- en walnoten, papaverzaad, beukenootjes, lijnzaad, zonnebloempitten, jonge groene erwten, kersen, wijndruiven, perziken, sinaasappelen, bananen, amandelen, para- en cocosnoten, krenten, rozijnen, vijgen, dadels.

Tot de wortelen behoren: peen, schorseneren, koolrabi, koolraap. Hoe natuurlijker het voedingsmiddel is, hoe waardevoller. Vruchten en wortelen zo mogelijk kauwen, anders kort voor het eten raspen. Melk zo van de koe of koud, niet warmer maken dan 37°. Geen fabrieksmelk, want die is gepasteuriseerd; alleen melk van de modelboerderij of rechtstreeks van de boer betrekken. Alleen boeren- of geiteboter, omdat de room van de fabrieksboter gepasteuriseerd is.

Alleen zuivere bloemenhoning. Eieren liefst van kippen die vrij rondlopen, hoe verser hoe beter. Rauw drinken of geklopt en vermengd met honing en havervlokken. Men kan het ei ook weglaten en graan eten; gekiemde rogge en tarwe, grove havervlokken en volkorenbrood. Gekiemde granen: gelijke hoeveelheden gewassen inheemse rogge en tarwe van de laatste oogst mengen en ’s avonds op een dessertbord je of schoteltje overgieten met water, zodat alles onder staat. De volgende morgen al het water afgieten en de korrels een dag zonder water laten staan, ’s Avonds weer met vers water overgieten.

Dit volhouden tot de kiem duidelijk zichtbaar is en een lengte heeft van ongeveer ½ cm. De kiemen moeten niet te lang worden. Het beste is de korrels afgedekt bij een temperatuur van 10-14° te laten staan.Het kiemproces moet 3-4 dagen duren: de korrels worden dan zacht en laten zich goed kauwen, ’s Morgens en ’s avonds de korrels in een zeef goed spoelen met schoon water. Tarwe kiemt langzamer en moet daarom 24 uur eerder ingezet worden dan rogge. De gekiemde korrels in meerdere porties verdelen en deze in de loop van de dag eten; kunnen met ongekookte melk, honing en havervlokken als muesli klaargemaakt worden. Goed kauwen en de tijd nemen om te eten. Wanneer men niet in staat is te kauwen, kan men de gekiemde korrels vlak voor het eten door de vleesmolen halen, echter wel goed met speeksel vermengen; zie kauwen. Havervlokken moeten grof zijn en droog of in melk geweekt gegeten worden; kunnen vervangen worden door grove tarwe-, rogge- en gerstevlokken.

Volkorenbrood moet oud zijn en droog gegeten worden, d.w.z. men mag er niets bij drinken. Regelmatig vethoudende noten en zonnepitten eten. Het is het beste ieder voedingsmiddel apart te eten en niet vermengd met andere. Verboden zijn: moderne rauwkostschotels zoals rauwe blad-stengel-kruid-groenten met natuurlijke kruiden, aardappelen in iedere vorm, salades, rabarber, asperges, bloemkool; alle genotmiddelen (alcohol, nicotine, bonenkoffie, ook vervangingsmiddelen voor koffie, moutkoffie, cacao, thee); suiker, zout, mosterd, azijn, peper. De nu volM gende voedingsmiddelen moet men elke dag eten in de genoemde hoeveelheden: 50-250 g gekiemde granen, niet meer dan 125 g volkorenbrood, niet meer dan 70 g (5 volle eetlepels) havervlokken, 500 g en meer fruit en wortelen, ongeveer 1 1 melk, 20-60 g boter, 50-100 g noten en oliehoudende pitten; niet gewenst maar wel toelaatbaar zijn per dag 1 ei, 1 -3 theelepels honing. Men kan gerust minder eten, maar van die voedingsmiddelen, waarvoor geen beperking aangegeven is, kan men meer gebruiken, omdat de patiënt geen honger mag hebben; de honger is dus de richtlijn.

Niet meer dan 3 maaltijden per dag. Wanneer tegenzin bestaat een of meer dagen niets eten en alleen de dorst lessen met gewoon drinkwater. Iedere morgen voor het aankleden ook tijdens de menstruatie direct vanuit het warme bed koud afwrijven. Volgorde: gezicht, nek, hals, borst, buik, armen, rug, achterkant benen, voorkant benen, voeten. Ruw waslapje tussendoor opnieuw vochtig maken. In koud vertrek uitvoeren.

Op blote voeten lopen, luchtbaden (zonnebaden vermijden!). Beweging, maar daarmee ophouden wanneer een lichaamsdeel vermoeid raakt. Verwarmende baden volgens Lampert. Bulgaarse kuur met Belladonnawortel. Homeopathie: Acidum picronitricum D6, Nux vomica D6-12, Secale D3-10, Silicea D6-12, Sulfur D10-15.