Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Melk

betekenis & definitie

afscheiding van de borstklieren van mens en zoogdier om de opgroeiende jongen mee te voeden. Het eiwit in de melk is soorteigen.

Voor de mens is de m. van de eigen moeder of van andere vrouwen de natuurlijke voeding. Wanneer men deze door dierlijke m. vervangt, doen zich moeilijkheden voor doordat de samenstelling van het eiwit van een andere soort is en de m. andere voedingsstoffen en mineralen bevat. De gezondheidswaarde van de dierlijke m. hangt nauw samen met het soort voeder dat het dier krijgt. Groenvoeren grazen in de weide geven een meer waardevolle m. dan droog voer en stalvoer, speciaal wat het vitamine gehalte betreft. M. behoort tot de meest waardevolle voedingsmiddelen. Het eiwit, speciaal de kaasstof, bevat alle belangrijke aminozuren. Ultraviolette bestraling verhoogt het gehalte aan werkzame bestanddelen die rachitis voorkomen, doordat de aanwezige voorstadia daarvan omgezet worden.

Magere melk bevat met uitzondering van melkvet alle eiwitten, mineralen en aanvullende stoffen van de m. Een waardevol voedingsmiddel voor volwassenen; speciaal de kaasstof (kwark) is waardevol. M. is licht verteerbaar en geeft al snel een gevoel van verzadiging. Daarom moet men in geval van weinig eetlust de m. pas na het eten geven. Een volwassene moet niet meer dan ½ l volle melk per dag gebruiken. Van kwark en Dickmilch kan men grotere hoeveelheden gebruiken.

Overgevoeligheid voor vreemde melk komt bij kinderen dikwijls, bij volwassenen zelden voor; komt tot uiting in allergische verschijnselen (diarree, huiduitslag). M. kan ziektekiemen overdragen, moet daarom voor gebruik gekookt worden, alhoewel ze daardoor aan waarde verliest. Gepasteuriseerde m. hoeft niet meer gekookt te worden. M. van de modelboerderij kan zonder meer ongekookt gebruikt worden.

< >