Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Vendor

betekenis & definitie

Een vendor is een derde partij die wordt betrokken bij het afsluiten van een leasecontract. In de meeste gevallen is de vendor een leverancier van bedrijfsmiddelen of andere goederen.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen diverse vormen van leasing. Een relatief nieuwe vorm van leasing is de zogenaamde vendor lease. Bij vendor lease wordt er een derde partij betrokken bij het afsluiten van het leasecontract, naast de klant en leasemaatschappij, oftewel de lessee en de lessor.

Het komt veelal voor dat een klant een investering wilt doen bij een leverancier voor de aanschaf van een bepaald goed. Wanneer de klant niet genoeg financiële middelen heeft om de investering in één keer te betalen, kan men in overleg met de leverancier beslissen om een hiervoor een leasecontract op te stellen. De leverancier treedt vervolgens op als vendor en sluit met zowel de klant als de leasemaatschappij een contract af voor de lease van het betreffende goed.

Vendor leasing is niet alleen voordelig voor een klant wanneer deze niet in één keer een bepaalde investering kan betalen. Ook voor de vendor zelf is het interessant, deze kan op een eenvoudige wijze toch zijn of haar goederen verkopen. Daarnaast kan een leasemaatschappij op deze manier voldoen aan de specifieke vraag naar goederen, waardoor ze hun klantenkring kunnen uitbreiden.