Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Lessee

betekenis & definitie

De lessee is de rechtspersoon die het gebruiksrecht heeft over een geleased object, bijvoorbeeld een auto. De lessee leaset het object van een lessor en betaalt hiervoor een maandelijkse vergoeding. De lessee heeft de optie om aan het einde van de looptijd het geleasede object te kunnen kopen.

Omdat de lessee alleen het gebruiksrechts heeft over het geleasede object is er geen sprake van juridisch eigendom. De leasemaatschappij (de lessor) blijft namelijk de juridisch eigenaar van het object totdat het verkocht wordt aan de lessee of een andere partij.

Vanwege het feit dat de lessor het juridisch eigendom heeft over het object zijn de mogelijkheden die de lessee heeft beperkt. Zo kan het object door de lessee niet verkocht worden aan een derde partij. Aan de andere kant is de lessee doorgaans zelf niet verantwoordelijk voor het betalen van belastingen over het geleasede object. Deze belastingen worden overigens door de lessor wel doorberekend in de leasekosten.

Wie het economische eigendom over het geleasede object heeft hangt af van de leasevorm. Bij operational lease is de lessor economisch en juridisch gezien eigenaar, maar in het geval van financial lease ligt het economische eigendom van het geleasede object bij de lessee. In dat geval staat het geleasede object bij de lessee op de balans. Hij of zij loopt dan het economische risico.

Een lessee heeft bepaalde verplichtingen naar de lessor toe. Zo is hij of zij verplicht tot het betalen van een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van het geleasede object. De overige verplichtingen verschillen per contract dat afgesloten is tussen de lessee en de lessor.