Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Lessor

betekenis & definitie

Een lessor is een partij die verantwoordelijk is voor het verstrekken van leasecontracten aan lessee’s. Een lessor bezit meerdere objecten die door een lessee voor een vergoeding geleased kunnen worden. De lessor blijft gedurende de looptijd juridisch eigenaar van het object en afhankelijk van de leasevorm ook economisch eigenaar.

Een lessor is met andere woorden dus een leasemaatschappij. Hoewel het principe van een leasemaatschappij vrij simpel is, zijn er wel verschillende vormen. Deze vormen hangen samen met de de organisatie waaraan de leasemaatschappij verbonden is. Een bank gebonden leasemaatschappij is verbonden aan een bank, terwijl er bij captive leasing sprake is van een leasemaatschappij die verbonden is aan een (auto)merk. Het merk is dan de vendor. Ten slotte zijn er ook universele leasemaatschappijen die zelfstandig opereren.

Wanneer er sprake is van financial lease blijft de lessor tot het moment dat het geleasede object verkocht wordt juridisch eigenaar van het object. Dit houdt in dat het object technisch gezien van de lessor is. Het economische eigendom is echter in handen van de lessee. De lessee is verantwoordelijk voor alle gebruik- en onderhoudskosten. Een lessor blijft volledig eigenaar van het geleasede object in het geval van operational leasing. Deze manier van leasen is voor de lessor een groter risico, omdat de lessor verantwoordelijk is voor alle bijkomende kosten, zoals gebruik, onderhoud. Deze kunnen door omstandigheden namelijk hoger uitvallen dan verwacht.