Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Vendor lease

betekenis & definitie

Vendor lease is een vorm van leasing waarbij het leasecontract is afgesloten door samenwerking tussen de lessee, lessor en een derde partij. In de meeste gevallen van vendor lease is deze derde partij een leverancier van bedrijfsmiddelen. Deze derde partij wordt dan ook de vendor genoemd.

In de praktijk kan er een onderscheid worden gemaakt tussen diverse vormen van leasing. Bij de meeste gevallen van leasing zijn er slechts twee partijen betrokken, namelijk de lessee en de lessor, oftewel de klant en de leasemaatschappij. Bij een vendor lease is er nog een derde partij betrokken, veelal de leverancier of producent van de betreffende goederen.

Zowel de klant als de leasemaatschappij kan het initiatief nemen om een vendor bij het afsluiten van het leasecontract te betrekken. Daarnaast kan men zichzelf als leverancier aanbieden als vendor bij leasing. Met betrekking tot vendor lease komt het bijvoorbeeld vaak voor dat een klant bij een leverancier van goederen naar de financieringsmogelijkheden vraagt. Indien het voor de klant niet mogelijk is om de investering in één keer te betalen, kan men een overeenkomst sluiten met een leasemaatschappij. Het betreffende goed wordt door de klant niet gekocht, maar geleased van de leasemaatschappij en aangeleverd door de vendor.

Vendor leasing kan voornamelijk voor de lessee gunstig zijn wanneer men niet in staat is om een investering in één keer te betalen. Daarnaast is het voor een vendor gemakkelijker om de goederen aan te bieden aan potentiële klanten. Voor leasemaatschappijen is het voordelig omdat zij op deze manier goederen kunnen aanbieden waar een specifieke vraag naar is.