Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Leasing

betekenis & definitie

Er is sprake van lease wanneer een leasemaatschappij objecten aankoopt om deze ter beschikking te stellen aan een lessee voor een vaste periode en prijs. De leasemaatschappij is altijd juridisch eigenaar van het object. Voorwaarde bij een leasecontract is dat de lessee de mogelijkheid moet hebben het object te kopen.

Leasen is vergelijkbaar met huren. Er wordt namelijk maandelijks een bedrag betaalt voor het gebruik van een object. Het grote verschil is echter de mogelijkheid tot kopen. Elk leasecontract biedt de lessee (diegene die het object leaset) de mogelijkheid om na afloop van het contract het object over te nemen voor een vooraf afgesproken prijs. Deze optie is zonder verplichtingen, in tegenstelling tot bij huurkoop. Leasen is voor mensen en bedrijven een manier om kapitaalgoederen zoals auto’s en machines te bezitten zonder hiervoor een groot eigen vermogen te hoeven hebben.

Er zijn verschillende vormen van leasen. De meest bekende vorm is operational lease. Hierbij geeft de leasemaatschappij een object (bijvoorbeeld een auto) in bruikleen aan de lessee, tegen een maandelijkse vergoeding. In deze vergoeding zijn niet alleen de kosten voor de aankoop van de auto verwerkt, maar ook potentiële onderhoudskosten en de kosten voor bijvoorbeeld belasting. Doordat alle kosten omtrent het object door de leasemaatschappij betaalt worden is de leasemaatschappij juridisch en economisch gezien eigenaar van het object. De enige verantwoordelijkheid voor de lessee zijn de maandelijkse lasten.

De tweede vorm van leasen heet financial lease. Ook hier betaalt de lessee maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij om het object te mogen gebruiken. Dit maandelijkse bedrag betreft alleen de financieringskosten voor het object. Gebruikskosten, onderhoud en belastingen zitten hier niet bij inbegrepen. Dit houdt in dat de lessee economisch gezien eigenaar van het object is. In geval van schade is de lessee dus verantwoordelijk voor de kosten hiervan.