Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Particulier auto leasen

betekenis & definitie

Particulier leasen is het leasen van een auto op eigen naam. Dit wordt private lease genoemd. Hierbij leaset een particulier tegen een vaste prijs per maand een auto die alleen voor privé-doeleinden gebruikt wordt. In tegenstelling tot zakelijk leasen hoeft de lessee daarom ook geen bijtelling te betalen.

Voor een particulier kan het aantrekkelijk zijn om zelf een auto te leasen. Er is namelijk geen spaargeld nodig om de auto in bezit te krijgen. Tevens liggen de maandlasten op voorhand vast, waardoor de lessee altijd weet waar hij of zij aan toe is. Bovendien is het met private lease mogelijk een nieuwe auto te rijden, iets wat niet iedereen zich kan veroorloven bij het kopen van een auto.

De maandelijkse lasten worden bepaalt door de het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt, de looptijd van de leaseovereenkomst en het type auto. Bovendien betaalt de lessee voor de servicekosten, reparaties, belastingen, verzekeringen en overige kosten. Hier heeft de lessee geen omkijken naar, wat door veel mensen als prettig wordt ervaren.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het particulier leasen van een auto. Zo is het lastig om onder de leaseovereenkomst uit te komen. Bij een verandering in de thuissituatie kan dit erg onprettig zijn. Daarnaast moet het aantal kilometers per jaar op voorhand ingeschat worden. Wanneer dit niet correct gebeurt moet de lessee voor de extra gereden kilometers een vergoeding betalen.

Om te beoordelen of een leasemaatschappij een particulier leasecontract met redelijke voorwaarden aanbiedt is het belangrijk om te controleren of de leasemaatschappij het keurmerk private lease heeft. In dat geval kan de consument erop aan dat de voorwaarden van het contract aanvaardbaar zijn.