Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Private lease

betekenis & definitie

Private lease is een vorm van leasen waarbij de consument tegen een vast tarief voor een lange periode de beschikking krijgt over een auto. In het vaste maandbedrag zitten alle kosten verwerkt, exclusief brandstof en boetes. Na de afloop van het contract wordt de auto weer teruggegeven aan de leasemaatschappij.

Private lease kan een voordelige manier zijn om een auto te bezitten. Er is namelijk geen spaargeld nodig voor de aanschaf van een auto, omdat alleen de maandelijkse lasten betaald moeten worden. Bovendien zijn de kosten voor onderhoud en reparaties voor rekening van de leasemaatschappij. Een ander voordeel is dat de automobilist vrijwel altijd in een nieuwe auto rijdt, iets wat voor veel automobilisten niet mogelijk is bij het kopen van een auto. Tevens is het prettig om overzichtelijke maandlasten te hebben. Ook hoeft er geen bijtelling betaald te worden, omdat de auto alleen privé gebruikt wordt.

Maar private lease heeft ook nadelen. Voorafgaand aan het abonnement moet het aantal kilometers per jaar opgegeven worden. Rijdt de automobilist meer kilometers, dan moet hiervoor per kilometer een vergoeding betaald worden. Bovendien sluit de klant een contract af voor een bepaalde periode. Het is tussentijds niet gemakkelijk hier onderuit te komen, waardoor een verandering in de thuissituatie voor financiële problemen kan zorgen.

Ook kan private lease relatief duur zijn, omdat in het maandbedrag ook financieringskosten voor de leasemaatschappij verwerkt zitten. Deze kosten hoeven niet betaald te worden wanneer een consument een auto koopt. Tevens is private lease een lening die wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Dat betekent dat automobilisten die private leasen een minder hoge lening of hypotheek kunnen afsluiten.

Bij het kiezen van een leasemaatschappij is het belangrijk om op het keurmerk voor private lease te letten, omdat dit aangeeft dat de voorwaarden van de leasemaatschappij redelijk zijn.