Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Oversluiten

betekenis & definitie

Oversluiten is het beëindigen van een oude financieringsovereenkomst om een nieuwe financieringsovereenkomst te kunnen afsluiten. Vaak wordt een financiering overgesloten vanwege de betere voorwaarden van de nieuwe financieringsvorm. Bij leasing komt oversluiten vaak voor wanneer de lessee zijn of haar leaseauto mag upgraden.

Het oversluiten van een leaseovereenkomst is met name aantrekkelijk voor lessee’s die van hun werkgever de mogelijkheid hebben om hun leaseauto te upgraden. Wanneer een lessee een promotie of een andere functie heeft gekregen, kan het namelijk wenselijk zijn om voor een nieuwe leaseauto te kiezen.

Wanneer de lessee al een leaseauto heeft moet het leasecontract overgesloten worden. Het oude leasecontract dat van toepassing op de oude leaseauto wordt dan afgesloten. Vaak wordt de oude leaseauto verkocht of opnieuw voor leasing aangeboden. Het nieuwe leasecontract wordt aangepast aan de nieuwe leaseauto en eventuele veranderde voorwaarden.

Het voordeel van oversluiten is dat er geen boete betaald hoeft te worden voor het beëindigen van de oude leaseovereenkomst. Wanneer een leasecontract vroegtijdig beëindigd wordt rekent de leasemaatschappij hiervoor vaak een boete, omdat de maatschappij inkomsten misloopt.

Dit gebeurt doorgaans niet bij oversluiten, omdat de leasemaatschappij dan nog steeds inkomsten verkrijgt uit het nieuwe contract. Bovendien verdient de leasemaatschappij ook aan het leasen/verkopen van de oude leaseauto. Het kan wel voorkomen dat er kosten in rekening worden gebracht voor het oversluiten, maar deze kosten zijn een stuk lager dan de boete bij het vroegtijdig beëindigen van een leaseovereenkomst.

Wanneer de lessee vrijwillig ontslag neemt gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst is doorgaans geen sprake van oversluiten. De lessee moet dan het leasecontract afkopen of meenemen naar de nieuwe werkgever. Wanneer het laatste het geval is wordt alleen de naam van de organisatie gewijzigd en wordt er geen nieuw leasecontract afgesloten.