Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Bijtelling

betekenis & definitie

Bijtelling is een fictief bedrag dat betaald moet worden voor het in privé gebruik nemen van een lease auto. Men dient vaak alleen bijtelling op te geven wanneer men meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden met een auto van de zaak.

Wanneer men gebruik maakt van een lease auto van de zaak die men ook voor privé doeleinden gebruikt, dient men hiervoor bijtelling te betalen. Men betaalt bijtelling wanneer men 500 kilometer per jaar of meer rijdt voor privé doeleinden. Hoe hoog de bijtelling precies is, is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Hoe minder CO2 een lease auto uitstoot en hoe milieuvriendelijker de auto is, des te minder bijtelling betaalt men per jaar.

Er zijn verschillende variabelen die belangrijk zijn bij het berekenen van de hoogte van de bijtelling. Over het algemeen wordt een bijtelling van 25 procent van de catalogusprijs van de betreffende auto gerekend. Naast het algemene bijtellingspercentage van 25 procent, zijn er drie categorieën met een lager percentage voor lease auto’s met een lage CO2 uitstoot. Men betaald respectievelijk 4, 15 en 21 procent voor volledig elektrische auto’s, semi-elektrische auto’s en zuinige auto’s.

De bijtelling kan als volgt worden berekend. Stel dat men een lease auto heeft met een cataloguswaarde van 20.000 euro waarin men meer dan 500 kilometer rijdt voor privé doeleinden. In geval de lease auto onder het algemene rentepercentage van 25 procent valt, dient men dus een bedrag van 5.000 euro te betalen. Dit bedrag wordt bovenop het loon geteld, wat per maand neerkomt op een bedrag van ongeveer 417 euro. Het is gebruikelijk dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op het salaris.