Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Nul emissie

betekenis & definitie

Een auto met nul emissie is een auto die geen stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor het milieu. Er is sprake van nul emissie als een auto 0 CO2 g/km uitstoot. Dergelijke auto’s worden aangedreven door elektriciteit of waterstof. Vaak hebben auto’s met nul emissie fiscale voordelen.

Auto met nul emissie zijn tot 2018 vrijgesteld van BPM. Daarnaast mogen zakelijke rijders tot dat jaar een bijtellingsstatief van 4% hanteren wanneer zij een dergelijke auto leasen. Deze (gedeeltelijke) vrijstellingen zijn ingevoerd om het gebruik van auto’s met nul emissie te stimuleren.

De hoeveelheid CO2 die een auto uitstoot is te vinden op het energielabel van de auto, in de handleiding van de auto en het brandstofverbruiksboekje. Hierbij gaat het altijd om een opgave van de CO2-uitstoot die tot stand is gekomen na een test. In werkelijkheid kan de hoeveel CO2-uitstoot hoger zijn dan staat vermeldt. Alleen bij een auto met nul emissie kan de uitstoot niet hoger zijn dan opgegeven is, omdat dergelijke auto’s geen CO2-uitstoot hebben.

Een uitzondering vormen hybrides en semi-elektrische auto’s. Zij worden alleen beschouwd als een auto met nul emissie wanneer ze worden aangedreven door de elektromotor. Wettelijk gezien zijn dit echter geen auto’s met nul emissie, omdat ze ook gebruik maken fossiele brandstoffen. Hierdoor is de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer hoger dan 0 gram.