Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Leaseprijs

betekenis & definitie

Een leaseprijs is het bedrag dat men als lessee betaalt om een bepaald goed te leasen. Hoe hoog de leaseprijs is, is afhankelijk van een aantal factoren.

De hoogte van de leaseprijs is voornamelijk afhankelijk van het merk en type van het goed dat men leent. In geval van een lease auto, een van de meeste voorkomende goederen die worden geleased, is de leaseprijs voor een nieuw type auto van een duurder merk hoger dan de leaseprijs voor een ouder type auto van een goedkoper merk.

De leaseprijs bestaat uit een aantal vaste onderdelen. In geval van een lease auto moet allereerste de waarde van de auto worden terugbetaald. Hoe hoger de waarde van de auto, des te hoger is ook het maandelijkse rentetarief. Omdat lease een vorm van een lening is, moet men immers ook rente betalen over de waarde. Ten slotte moet men tevens een vergoeding voor de diensten van de lessor betalen.

Naast de vaste onderdelen zijn er nog een aantal variabele onderdelen die de leaseprijs kunnen beïnvloeden. Hierbij moet men denken aan het onderhoud, eventuele reparaties, brandstof en eventuele korting op de belasting. Laatstgenoemde geldt met name voor lease auto’s, waarbij men minder belasting betaald indien de betreffende auto een lage CO2 uitstoot heeft.