Leasebegrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 06-09-2016

Leaseregeling

betekenis & definitie

Een leaseregeling is een afspraak tussen werkgever en werknemer waarbij de werknemer vervoer krijgt in de vorm van een lease auto. Bij een leaseregeling zijn een aantal voorwaarden verbonden voor zowel de werkgever als de werknemer.

Wanneer men als werknemer veel moet reizen tijdens het werk, kan het voor zowel de werknemer zelf als de werkgever interessant zijn om een leaseregeling te treffen. Afhankelijk van het merk en het type auto betaalt de werkgever een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Dit brengt de werkgever in mindering op het salaris van de werknemers. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de auto, des te groter het bedrag dat door de werkgever in mindering wordt gebracht. De werknemer heeft vervolgens een lease auto van de zaak, waarmee verkeer binnen het werk kan worden afgelegd.

In veel gevallen wordt in het leasecontract opgenomen dat een werknemer een aantal kilometers kan rijden voor privé gebruik. Indien men als werknemer meer dan de vooraf afgesproken hoeveelheid rijdt, dient men bijtelling te betalen. Dit is een fictief bedrag dat bij het totaal gereden aantal kilometers wordt opgeteld, wat door een werkgever uiteindelijk in mindering wordt gebracht op het salaris van de betreffende werknemer. De kilometers die men als werknemer aflegt in een lease auto voor bedrijfsdoeleinden, worden echter wel volledig vergoed. Daarnaast kan bij de leaseregeling belastingvoordeel worden behaald wanneer men een auto leaset die een lager CO2 uitstoot heeft.