Essences - In engeren zin vruchtenessences, mengsels van smaak- en reukstoffen, gewonnen uit vruchten (aardbeien, frambozen, kersen) of uit schillen daarvan (sinaasappelen, mandarijnen) door destillatie met water of alcohol of door maceratie of extractie met alcohol. De zoo verkregen essences dienen voor het bereiden van limonades, speciale fantasiedranken, suikerwerken.
Het smaak- en geureffect wordt voor een groot deel door reukstoffen veroorzaakt, die tevens den smaak beïnvloeden. Evenals bij parfumerieën worden langs kunstmatigen weg verkregen reukstoffen toegevoegd om het effect te verhoogen.
Sommige hiervan, als amylacetaat (peerdrops), werden reeds jaren gebruikt, voor men in de natuur (bananen) deze stof als typisch voor den geur had aangetoond. Ook voor andere doeleinden (sausen van tabak) worden essences gebruikt, verkregen door extractie van vruchten (vijgen e.d.).Van de vruchtenessences is de samenstelling slechts zeer gebrekkig bekend. Wettelijke controle op de toepassing van kunstmatige en natuurlijke producten zal wenschelijk zijn, aangezien zelfs stoffen als chloroform en amylnitriet toegevoegd worden zonder met de schadelijkheid daarvan voldoende rekening te houden.
Lit.: E. Walter, Manual for the Essence Industry (New York 1916); T. Horatius en W. Gaber, Die Fabrikation der Aether und Grundessenzen (Weenen 41929); O. Gerbardt, Essenzen und Aromen (id. 1925).
Prins