Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 24-04-2019

Dextrine

betekenis & definitie

Dextrine - is in den handel als een wit, geel of bruin gekleurd poeder. Lost men d. in water op, dan ontstaat een kleverige, dikke vloeistof, die als plakmiddel wordt gebruikt.

Chemisch verstaat men onder d. een groep van stoffen, die tusschen zetmeel en de suikers staat. D. wordt gemaakt uit zetmeel (meestal aardappel- of maïsmeel) door roosteren al dan niet na bevochtiging met verdund zuur. Ook met behulp van het enzyme diastase kan men dextrine uit zetmeel maken. Dextrine-stof kan aanleiding tot gevaarlijke explosies geven. → Stofexplosies.

Dextrine wordt op uitgebreide schaal toegepast als plakmiddel, als apprêteermiddel in de textielindustrie, voor het dikvloeibaar maken van inkt en verven, als bindmiddel in pasta’s in het algemeen, enz. In Nederland vindt men de dextrinefabrieken vnl. in en bij de veenkoloniën; men gebruikt aardappelmeel als grondstof.

[i]G. v. d. Lee.