Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 08-02-2018

Persoonlijk onbewuste

betekenis & definitie

Het persoonlijke onbewuste is in de analytische psychologie van Carl Gustav Jung een reservoir van materiaal dat ooit bewust was, maar vergeten of onderdrukt is, net zoals bij het onbewuste van Freud. Dit materiaal verdwijnt dus niet geheel uit de psyche, maar wordt opgeslagen.

Ook verdrongen beleefde ervaringen zoals persoonlijke conflicten en angstige gedachten komen hier terecht. De inhoud van het persoonlijk onbewuste bestaat uit:
- in het geheugen opgeslagen herinneringen die door datzelfde geheugen terug in het bewustzijn kunnen worden gebracht;
- vergeten ervaringen, gevoelens en feiten die terug kunnen worden opgeroepen;
- be­ne­den de drem­pel van het be­wust­zijn ge­le­gen waarnemingen ("subliminaal");
- verdrongen, met pijn en angst geassocieerde herinneringen.

Het persoonlijke onbewuste omvat alles wat niet op dit moment bewust is, maar kan worden. Het bevat zowel herinneringen die gemakkelijk terug in het geheugen kunnen worden gebracht als herinneringen die om een of andere reden zijn onderdrukt. Jungs opvatting van een persoonlijk onbewuste lijkt hiermee sterk op Freuds concept van een psychische laag die de onderdrukte, vergeten of genegeerde ervaringen van een persoon bevat. Jung beschouwde het persoonlijke onbewuste echter als een min of meer oppervlakkige laag van het onbewuste. Hij zei dat de gevoelsgeladen complexen erin de persoonlijke en private kant van het psychische leven vormen.

Naast een persoonlijk onbewuste onderscheidde Jung ook een collectief onbewuste.