Pluriverseel is verbindend én terughoudend zijn ten aanzien van niet-Westerse culturen. Pluriverseel gedrag drukt geen geprivilegieerde posities meer uit. Pluriverseel is niet allesomvattend, niet algemeen geldend, niet op alles en overal van toepassing. Pluriverseel = niet-universeel.
Pluralisme erkent het bestaan van pluriforme werelden, van heterogene gemeenschappen met eigen gewoontes en routines en met een eigen levensbeschouwing. Het pluriversele gedachtegoed gaat van pluriforme, niet-universeel geldende normen en waarden uit. Een veelvormige leeromgeving maakt van uiteenlopende bronnen van kennis gebruik (genderstudies, geesteswetenschappen etc.). Pluralisme wil dominante homogene culturen ombuigen in de richting van elkaar respecterende werelden.
Pluralisme is niet automatisch antiwesters. Is wel tegen externe bekeringsdrang of proselitisme. Voor exceptionalisme is geen plaats meer. Pluriverseel is niet anti-technologie mits niet overheersend. Is a-modern, minder anti-modern. Is meer relationeel dan solistisch. Op de voorgrond staan gemeenschapszin, sociale autonomie, duurzaamheid en gepast gebruik van innovatieve technologieën. Pluralisme maakt ook erkenning van de natuur en aarde als entiteit mogelijk.
Het begrip pluriverseel plaatst hedendaagse mondiale vraagstukken automatisch in een niet-universeel en/of niet-eurocentrisch kader. Religie, duurzaamheid, globalisering, mensenrechten, ontwikkelingshulp en dekolonisering zijn kandidaten voor een meer pluriversele benadering. Pluralisering van ‘onze moderniteit’ als mogelijke bron van inspiratie.