Gebarenjargon betekenis & definitie

Jargon uitgedrukt in daartoe speciaal ontwikkelde geluidloze gebaren. Non-verbale geluidloze lichamelijke communicatie binnen specifieke (beroeps)groepen.

De dirigent tijdens de muziekuitvoering of arbeiders van een fabriek met een hels kabaal moeten wel een geluidloos jargon in de vorm van gebarentaal ontwikkelen. De agent die met gezag en een gebaar een automobilist naar de kant dirigeert of de machinist hoog in de hijskraan stemloos gebaar en teken makend naar iemand diep in het ruim van een schip. Allemaal hebben zij hun eigen specifieke gebarenjargon.

Zonder sommige dirigenten te kort te willen doen, veel van bovengenoemde tekens zijn te vergelijken met de signalen die scheepsmatrozen elkaar vroeger met behulp van bewegingen met vlaggen over en weer gaven.

Onder gebarenjargon vallen ook discrete lichaamstaal van geheimhouding. Binnen een hechte jeugdbende, onder Vrijmetselaren of binnen een traditionele studentencorporatie bestaan een vriendenjargon en een eigen gebarentaal die voor buitenstaanders als geheimtaal overkomen. Bij pantomime of mime is het juist de bedoeling dat iedereen het geluidloze gebaar begrijpt.