Pantomime betekenis & definitie

Uitsluitend met gebaren een verhaaltje vertellen, vaak als uiting van spel of kunst.

Pantomime of mime is behalve een podiumkunst ook van betekenis als visuele communicatie in bijzondere situaties in het leven. Klassieke voorbeelden van mimespelers zijn de theatervoorstellingen van Marcel Marceau en de stomme films van Charles Chaplin.

Voor mensen met afasie na een hersenbloeding is fijnzinnige mimetische communicatie door middel van verhalende gebaren van levensbelang. De handen beelden objecten uit en non-verbaal worden via gelaat, armen en lichaam signalen afgegeven als plaatsvervangers van gevoelens zoals geluk of verlegenheid. Ook baby's maken gebruik van subtiele lichaamstaal en verhalende gebaren. Baby's zijn uit noodzaak mimespelers. Mensen die niet meer kunnen spreken gaan over op het symboolgebaar en op het gebaar en op geluidloze tekens.

Behalve mensen maken apen gebaren om een uitgebreide boodschap over te brengen. Een aapje dat iets vraagt maar niet krijgt heeft geleerd kunstig een stukje visueel theater op te voeren in een poging het gedrag van een ander te beïnvloeden. Geluidloze dierengebaren lijken enigszins op pantomime.

De betekenis van mime strekt zich ook uit naar de toekomst. Robots en avatars zullen vooral zijn aangewezen op geraffineerde non-verbale communicatie. Het toenemend belang van mimetische communicatie en verhalende gebaren buiten de domeinen spel en kunst is hiermee aangegeven.

Laatst bijgewerkt 03-03-2019