Cultuurgeloof betekenis & definitie

Cultuurgeloof is een 'beetje' gelovig, alleen in naam godsdienstig. Een cultuurchristen gelooft bijvoorbeeld niet in God maar wel in christelijke waarden.

Cultuurgelovigen ontstaan vanuit twee ontwikkelingen. Ten eerste door secularisatie van het geloof dat van huis of traditie was meegegeven. Zij zijn nog een 'beetje' katholiek, protestant of joods. In de tweede plaats mensen die principieel seculier of atheïst zijn en desondanks bijvoorbeeld christelijke waarden onderschrijven (Dawkins). Cultuurgelovigen bevinden zich daarmee op een speelveld begrensd door orthodox 100% gelovigen en radicaal ongelovigen (nietsisten). Vanuit alle kanten komt commentaar.

Orthodoxe commentatoren spreken van verwatering en van schijnheilig, onoprecht en onzuiver. Zonder 'diep' of 'echt' te geloven maken `vierwielchristenen' (= zij die hun kerk uitsluitend met kinderwagen, trouwkoets of lijkauto bezoeken) consumptief gebruik van het bestaande ritueel. Naar Santiago lopen, carnaval vieren of kathedralen bezoeken roept weinig commentaar op.

Islamitisch commentaar op een cultuurmoslim of nominale moslim in Nederland is zeer streng. Veel strenger dan het commentaar van joods-christelijke tradities op een 'beetje' joods, katholiek of protestants. Cultuurmoslims worden als potentieel afvallige beschouwt waarbij afval van het geloof tot uitstoting kan leiden. Dat beseft elke moslim met enige kennis van zijn geloof.

Commentaar op cultuurgeloof en op zogenoemd dik-geloof is vaak negatief. Labels als vals, onbetrouwbaar en verdacht worden opgeplakt. Zij zouden meer onder invloed staan van politiek dan van de godsdienst die zij ooit van hun ouders hadden meekregen. Onder dekmantel van geloof kunnen zij onverwacht geweld gebruiken.

De betekenis van cultuurgeloof is dat de ruimte tussen 'puur' geloven en niet-praktiserend godsdienstig geloven pluriform wordt ingevuld. Indien zonder geweld is dit van grote persoonlijke en maatschappelijke waarde.