Jannes H Mulder

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 07-07-2024

Antropoceen

betekenis & definitie

Antropoceen is het tijdperk van toenemende invloed van de mensheid op de aarde. Antropoceen is de geologische periode waarin niet alleen biologische krachten maar ook menselijk handelingen effect op de aarde hebben. Het antropoceen is de disbalans tussen natuur en cultuur (klimaatverandering door opwarming, plastic afval in oceanen).

Sommige activiteiten brengen het evenwicht tussen cultuur en natuur toenemend uit balans. Kunnen een bijna onomkeerbaar effect teweegbrengen. Zoals mateloze houtkap, roofbouw, kunstmest gebruik, kolendelving en olieboringen, allemaal noodzakelijk geacht om ons in leven te houden. Men spreekt wel van ecocide.

Metingen brengen de negatieve gevolgen van onze moderniteit steeds beter in kaart. Geavanceerde berekeningen maken exacte voorspellingen per continent mogelijk. Zo zal het inhaalgedrag van zogenoemde Derde Wereldlanden gevolgen voor de hele aarde hebben. Evolutionaire veranderingen van natuurlijke omgevingen en van menselijke culturen lijken daarom onvermijdelijk. Wil de planeet overleven dan zal het Westen uit welbegrepen wederzijds eigenbelang solidair met andere continenten moeten zijn.

Een antropocene balans tussen mensen en aarde heeft ook betrekking op dieren, schimmels en planten. Dit leidt tot nieuwe vormen van solidariteit met alles wat leeft. Tot een zogenoemd symbioceen, in symbiose met een herontdekte natuur. Stimuleert goed voorouderschap ten behoeve van toekomstige generaties. Een pluriverseel gedachtegoed waarbij de mens zich niet meer middelpunt waant. Noodzakelijk om vooral eerst het huidige dierenleed terug te dringen. Kortom, stap voor stap op weg naar 'natuur en cultuur in resonantie'.