In grote lijnen gezien kunnen we zeggen, dat Siberië het Aziatische deel van Rusland is.
Het gebied is twee keer zo groot als Europa en er leven 25 miljoen mensen. Het wordt begrensd door het Oeralgebergte in het westen, Kazachstan en Mongolië in het zuiden, de Bering Zee in het oosten en de Noordelijke Ijszee in het noorden.
Sinds de dagen van Peter de Grote is Siberië een verbanningsoord geweest voor politieke gevangenen en misdadigers. Ook het communistische bewind heeft Siberië jarenlang als verbanningsoord gebruikt. Zo zijn in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog (en ook daarna nog) tienduizenden intellectuelen uit Polen, Estland, Letland en Lithauen naar Siberië getransporteerd. Het is niet zo, dat deze ballingen onder zeer slechte omstandigheden gevangen worden gehouden. Ze leven in Siberië betrekkelijk vrij; kunnen er een beroep uitoefenen, een gezin onderhouden, enz.
Afgezien van de vaak barre klimaatomstandigheden is Siberië een rijk land vol beloften. Op veel plaatsen is de bodem uiterst geschikt voor landbouw en veeteelt. Waar de mens de natuur al overwonnen heeft, levert de landbouw produkten als tarwe, gerst, rogge, aardappelen, vlas, hennep, zonnebloemzaad, bonen, fruit en tabak. De veeboeren in Siberië komen met uitstekende zuivelprodukten op de markt en de bosbouw levert een schat aan zeer bruikbare houtsoorten.
Onvoorstelbaar rijk is Siberië aan delfstoffen. Veel van die rijkdommen zijn nog niet ontdekt of worden door gebrek aan wegen en transportmiddelen nog niet ontgonnen. De mijnbouw in Siberië levert echter al grote hoeveelheden ijzer, steenkool, goud, zilver, platina, asbest, grafiet, mica, antimonium, radium, osmiridium, koper, zout en jaspis. Ook de industrie in dit onmetelijke gebied groeit gestaag; de voornaamste produkten tot nu toe zijn bier, zeep, leer, timmerhout, glas, steen, cement, aardewerk, tabaksprodukten, drukwerk, touw, schepen, spoorwagons, lucifers en metaalwaren.
Siberië is de grootste schatkamer van het land en de ontwikkeling ervan kan op overweldigende wijze bijdragen tot de welvaart van de Sowjet-Unie.