Letland is een van de drie Oostzeelanden, die voor de Tweede Wereldoorlog zelfstandig waren, maar die later opgegaan zijn in de Sowjet-Unie.
Ook Letland heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, waarin het achtereenvolgens bezet en overheerst werd door Duitsers, Polen, Zweden, Russen, Duitsers, Russen, Duitsers en opnieuw Russen.
In 1920 verwierf het land zelfstandigheid, doch die verloor het voorgoed in 1940, toen de Sowjetlegers het land binnentrokken. Weliswaar werd Letland daarna weer door de Duitsers ingenomen, maar toen deze aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het veld moesten ruimen, herstelden de Sowjets de oude toestand.
Over de huidige stand van zaken in Letland is erg weinig bekend. Uit de schaarse gegevens blijkt echter, dat de Russen voor en na de oorlog tienduizenden Letlanders weggevoerd hebben naar Rusland en Siberië. Ze werden vervangen door Russiche volksverhuizers.
Letland heeft een vochtig zeeklimaat; de voornaamste landbouwprodukten van het land zijn granen en aardappelen. De laatste jaren schijnt ook de industrialisatie op gang te komen. De produkten van het land kunnen voor een deel vervoerd worden over de grootste rivier van Letland, de Daugawa, die heel goed bevaarbaar is. De Letlandse hoofdstad Riga ligt op de oevers van deze rivier.