Anthony Herman Gerard (1890 - 1930) Wat bewoog op een zonnige herfstdag in 1916 de Engelse legerleiding om een van haar verkenningsvliegtuigen boven de Duitse stellingen van Wereldoorlog I te laten begeleiden door niet minder dan twaalf gevechtstoestellen? De vliegers van de 12 jagers hadden het kunnen vertellen.... als ze de trip overleefd hadden! Want geen van hen keerde van zijn opdracht terug. Boven de vijandelijke linies werden ze aangevallen door twee nietige eendekkers.
En hoe dapper de Britten zich ook verweerden: één voor één werden ze getroffen, wentelden brandend door de lucht en sloegen tenslotte te pletter in de verlaten Franse landerijen. Want ze hadden geen schijn van kans tegen de gevreesde E3 van de vijand; een snel gevechtsvliegtuig met een mitrailleur, die tussen de bladen van de propellor door schoot en daardoor van elke positie uit zeker was van een feilloos schot.De E3 werd gemaakt in een kleine vliegtuigfabriek in Schwerin. Uitvinder en producent ervan was een Nederlander: Anthony Fokker. Fokker, die op Java geboren werd en in Haarlem opgevoed, interesseerde zich al op jeugdige leeftijd voor het toen nog zeer prille vliegbedrijf. Hij bouwde modelvliegtuigen, die opvielen door hun grote stabiliteit en construeerde op 21-jarige leeftijd zijn ‘Spin’, waarmee hij op 16 mei 1911 zijn internationale vliegbrevet haalde. In Nederland waren de kansen in de vliegerij toen echter nog zeer gering en daarom vertrok Fokker in 1914 naar Duitsland, waar hij in de buurt van Berlijn een klein vliegtuigfabriekje stichtte. De Duitse legerleiding, die zich toen al voorbereidde op een oorlog tegen Frankrijk, kreeg belangstelling voor de energieke Nederlander; haalde hem over naar Schwerin te verhuizen en gaf hem opdracht 10 vliegtuigen te bouwen.
In 1915 kwam Fokker met een van zijn belangrijkste uitvindingen : de gesynchroniseerde mitrailleur, waarmee het mogelijk was om tussen de bladen van een draaiende propellor door te schieten. De trefzekerheid van de jachtvlieger werd daardoor sterk vergroot.
Het nieuwe systeem werd toegepast in de El en de E3; eendekker-jachtvliegtuigen, waarmee befaamde Duitse jachtvliegers als Immelmann en Bölcke een ware slachting aanrichtten onder de Engelse jachttoestellen. Fokker, die later ook nog de D3 (tweedekker), de Drl (driedekker), de D7 (tweedekker) en de V2 (met vrijdragende vleugel) ontwierp, bouwde tijdens de Eerste Wereldoorlog niet minder dan 7600 vliegtuigen voor de Duitsers. In 1919 keerde hij uit het verslagen Duitsland
terug naar Nederland, waar hij op 21 juli de N.V. Nederlandsche Vliegtuigenfabriek Fokker oprichtte. Dat bedrijf kwam tot grote bloei door de uitstekende verkeersvliegtuigen, die Fokker - dank zij de in Duitsland opgedane ervaring - wist te bouwen en waaraan de KLM in de eerste jaren van haar bestaan baar grote faam te danken had. Fokkers verkeerstoestellen schreven tal van historische vluchten op hun naam. Ze werden gebruikt in:
• de eerste nonstop-vlucht over de Verenigde Staten (1923);
• de eerste Nederland - Indië vlucht (1924);
• de eerste vlucht over de Noordpool (1926);
• de eerste passagiersvlucht naar Indië (1927);
• de eerste vlucht met een driemotorig vliegtuig over de Atlantische Oceaan (1927);
• de eerste vlucht van Amerika naar Hawaii (1927);
• de eerste vlucht van Amerika naar Australië (1928).
Fokker stichtte ook een vliegtuigfabriek in de Verenigde Staten; de machines van die dochtermaatschappij legden de basis voor het intense luchtverkeer in dat land. Aan het eind van zijn leven nam Fokker de Amerikaanse nationaliteit aan; hij stierf in New York. De Fokkerfabriek (op het ogenblik gevestigd bij Schiphol) is ook na de dood van haar. stichter blijven voortbestaan. Na de Tweede Wereldoorlog heeft ze zich niet alleen toegelegd op het bouwen van buitenlandse vliegtuigen in licentie (o.a. Gloster ‘Meteor’, Hawker ‘Seafury’, Hawker ‘Hunter’ en Starfighter) maar ook op de bescheiden ontwikkeling van eigen toestellen. In de militaire sector waren dat de trainingstoestellen S11, S13 en S14 (resp. eenmotorig, tweemotorig en met straalaandrijving); in de sector van de burgerluchtvaart de succesvolle F27 ‘Friendship’.
De F27 is een hoogdekker met schroefturbine-aandrijving, bedoeld als vervanger van de verouderde Dakota uit de Tweede Wereldoorlog. Van de F27 zijn vele exemplaren verkocht aan luchtvaartmaatschappijen' en luchtmachten over de gehele wereld. Dat succes leidde tot plannen voor een opvolger, de F28.