Bordeaux wijnatlas en encyclopedie

Hubrecht Duijker (1997)

Gepubliceerd op 10-04-2017

Lalande-de-Pomerol

betekenis & definitie

Voorbij de landerijen van Pomerol ten noorden van de oude havenstad Libourne ligt Lalande-de-Pomerol, aan de overkant van de Barbanne. De wijngaarden van Montagne, een satelliet van St-Emilion, krullen zich in het oosten en noorden beschermend om het gebied heen. In het westen houden de wijngaarden op bij de riviervlakte van de Isle, waar aan de overkant de hellingen van Fronsac oprijzen. Lalande heeft zo’n beetje dezelfde relatie met Po¬merol als de satellieten van St-Emilion met St-Emilion zelf; het lijkt een beetje op die van een jonge jongen met zijn oudere broer.

Hoewel de appellation Lalande-de-Pomerol tegenwoordig nogal wordt overschaduwd door zijn veel beroemdere buurman, wordt hier toch al ruim 1000 jaar wijn gemaakt. Het deel dat werkelijk met druivenstokken is beplant, is zo'n 1000 hectare groot - bij benadering het dubbele van dat van Pomerol. Deze hectaren liggen verspreid over twee gemeenten, die van elkaar worden gescheiden door de RN89, die naar Périgueux in het noordoosten leidt.

Dit gebied kent vrij veel verschillende bodemsoorten, veel meer dan in Pomerol zelf. De lichtste bodems liggen in het westen,in de gemeente Lalande.

Hoe verder je naar het westen gaat, hoe zanderiger het wordt. In het noordelijke en noordoostelijke deel gaat kiezelrijke bodem overheersen, in het westen tref je echter dezelfde kleiachtige bodem aan als in Pomerol, soms vermengd met kiezel. In Lalande wordt met dezelfde druivenvariëteiten gewerkt als in Pomerol en St-Emilion. De merlot staat op de eerste plaats, gevolgd door de cabernet franc en, in mindere mate, de cabernet sauvignon. De bezittingen zijn over het algemeen erg klein - gemiddeld vier hectare - en je vindt hier zelden een domein dat groter is dan 20 hectare. Er zijn hier ongeveer 210 wijnproducenten, en ondanks het grote aantal kleine bedrijfjes is er hier geen coöperatie.

Er worden hier enkele zeer goede wijnen gemaakt. Net als in Pomerol is er geen formele classificatie. Terwijl er in Pomerol echter een ongeschreven hiërarchie onder de chateaux bestaat, is dat hier niet het geval. Een aantal bezittingen maakt geslaagde wijn, die beslist is te vergelijken met de mindere Pomerols. Soms zijn deze Lalandes zelfs beter.

Deze wijn is op z’n best soepel en elegant, met een aantrekkelijke pruimensmaak, en kan met goed resultaat tot vijf jaar of langer opgelegd worden. Met de jaren krijgt hij iets van het vlezige, enigszins decadente karakter van een Pomerol.