Gepubliceerd op 05-05-2017

Hoofddoek

betekenis & definitie

De hoofddoek is ongetwijfeld het meest besproken kledingstuk van de laatste jaren. Veel Nederlanders zijn vergeten dat een hoofdkap een vast onderdeel was van de klederdracht van vrouwen. Ook katholieke nonnen bedekken hun haren om niet wulps over te komen.

Waarom dragen sommige islamitische meisjes een hoofddoek? Er is een mix van motieven:

- Sommigen willen zich houden aan de regels van hun geloof. In het oude testament staat immers dat vrouwen hun haren moeten bedekken. Alleen de orthodoxe joden (pruik), behoudende christenen (hoedje) en een deel van de islamieten (hoofddoek) houden zich daar aan.
- Door de hoofddoek willen anderen laten zien dat ze trots zijn op hun godsdienst. Zeker nu de islam regelmatig negatief in het nieuws is.
- Anderen willen laten zien dat ze zelf iemand zijn, dat ze tegen de wind van de samenleving in durven te gaan, dat ze sterk zijn. Ze tonen een krachtige identiteit.
- Weer anderen willen een politiek statement maken. Ik ben tegen de westerse opvattingen over wulpsheid, ongelovigheid, porno, Irak, etc.
- In sommige gevallen eisen de ouders, broers of echtgenoot dat het meisje een hoofddoek draagt. Die vinden dat een net meisje, een nette vrouw zich zo kleedt.
- Anderen weten dat ze met een hoofddoek minder last hebben van mannen. Die worden niet aangetrokken door je haren en houden gepaste afstand.
- Nog weer andere meisjes weten dat ze door de hoofddoek te dragen meer vrijheid krijgen van ouders, broers of echtgenoot. Ze zeggen met hun hoofddoek: maak je geen zorgen, je kan me vrij laten, ik ben een oppassend meisje.

Hoofddoek of hoofddoekje?

Maakt het verschil uit of een blanke Nederlander uit oprechte interesse aan een islamitisch meisje vraagt:

- Waarom draag je een hoofddoekje? Of:
- Waarom draag je een hoofddoek?

U begrijpt dat het verkleinwoord minachtend over kan komen. Ook als dat niet zo bedoeld is. Hebt u thuis ook een leuk vrouwtje? Vindt u Limburgs ook zo’n leuk taaltje? Een ambtenaar kwam onlangs bij een wijkoverleg. Hij zei rond acht uur: …in dit soort wijkjes…. Om tien over acht was de avond afgelopen. De mensen pikten het niet.