Gepubliceerd op 20-09-2017

Maanden in Rome

betekenis & definitie

Maanden in Rome - De namen van de maanden in de Romeinse kalender wijzen erop dat het jaar in de vroegste tijden slechts tien maanden telde, die respectievelijk van maart tot december (de 10e maand) werden genoemd met een kloof zonder naam van de twee maanden in de winter.

De inlassing van de maanden Ianuarius en Februarius en een zekere aanpassing van de benaming blijkt op rekening van de Etrurii geschreven te moeten worden. Ianuarius was de maand, die toegewijd was aan Ianus, godheid van alle begin, openingen en deuren enz. en de eerste maand van het jaar. Februarius werd aldus genoemd naar het reinigingsfeest dat jaarlijks in deze periode van het jaar plaatsgreep (zie Lupercalia). De Romeinen beschouwden evenwel de maand maart (Lat.: Martius) opnieuw als de eerste van het jaar na het verjagen van de Etruskische koning, Tarquinius Superbus, aan het einde van de 6e eeuw v.C. Ze was toegewijd aan Mars omdat de Romeinen bij het naderen van de lente met hun krijgsverrichtingen begonnen. Februari bleef aldus de laatste maand van het jaar tot in 153 v.C. Voortaan was januari de eerste maand van het burgerlijk jaar en op 1 januari namen de belangrijkste ambtenaren, de consules, hun ambt op.

De naam van de vierde maand, Aprilis, is verwant met apricari (‘zich koesteren in de zon’, adjectief apricus, ‘aan de zon blootgesteld’), betekent dus de warme maand na de winterperiode. Maius werd naar de oude Romeinse godheid Maia genoemd. Zij werd verbonden met Vulcanus, wiens priester, flamen Volcanalis, haar op 1 mei een offer bracht. Iunius was de maand van Iuno, reeds in de Etruskische periode. Quintilis, de vijfde maand, toen het nieuwe jaar nog op één maart begon. De naam bleef ook na de aanpassing bewaard. Doch twee jaar na de kalenderhervorming, op last van Iulius Caesar door de astronoom Sosigenes in 46 v.C., kreeg zij de naam Iulius. Sextilis, de zesde maand, kreeg in 8 v.C. de naam van Augustus. De vier volgende maanden, september, oktober, november en december hebben haar naam eenvoudig bewaard.

De eerste dag van elke maand heette Kalendae. De vijfde dag van januari, februari, april, juni, augustus, september, november en december heette Nonae; van de andere maanden was het de zevende dag. De Idus waren respectievelijk de dertiende en de vijftiende dag van de maand.