Ieder jaar is het eind juli groot feest in Nijmegen. Uit alle delen van de wereld stromen duizenden wandelaars naar de stad van Keizer Karel om er deel te nemen aan de Vierdaagse Wandelmarsen.
Vier dagen lang tippelen militairen en burgers dan door de prachtige omgeving van de stad. De laatste dag worden ze in een feestelijk vlaggend Nijmegen binnengehaald door tienduizenden belangstellenden uit het gehele land. De Vierdaagse (zoals de wandelmarsen worden genoemd) wordt sinds 1909 georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. In de eerste jaren was er weinig belangstelling voor deze wandeltocht en werd er nagenoeg uitsluitend aan deelgenomen door militairen. In 1910 bijvoorbeeld namen aan de Vierdaagse nog slechts 45 personen deel. Pas in 1919 waagde de eerste vrouw zich aan de tocht.Grotere belangstelling voor de Vierdaagse kwam er pas na 1928, het jaar, waarin te Amsterdam de Olympische Spelen werden gehouden. Vooral echter na de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor de Vierdaagse hand over hand toegenomen. Tegenwoordig komen de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse uit alle delen van de wereld. Turken, Engelsen, Israëlieten en Zuid-Afrikanen voegen zich opgewekt bij de duizenden Nederlandse deelnemers en het aantal burgerdeelnemers is tegenwoordig zelfs groter dan het aantal militairen. De laatste jaren overtreft de deelname aan de Vierdaagse de stoutste verwachtingen van de pioniers uit 1909. In 1964 bijvoorbeeld liepen meer dan 10.000 mannen en vrouwen in de wandeltocht mee.
Sinds enige jaren is Nijmegen niet meer de enige stad, waar een Vierdaagse wordt gehouden. Ook Amersfoort heeft tegenwoordig zijn Vierdaagse Wandelmarsen. Een paar jaar lang werden die eveneens /eind juli gehouden. Op het ogenblik echter valt de datum van de Amersfoortse Vierdaagse iets eerder.