De versieringen op de menselijke huid, die bij dit artikel staan afgebeeld, kunnen niet worden weggewassen. Ze zijn namelijk getatoueerd.
Tatoueren gebeurt meestal door diepe gaatjes in de huid te prikken en die gaatjes vervolgens te vullen met een bepaalde kleurstof. Een andere methode lijkt wel wat op naaien; de versieringen worden aangebracht met behulp van gekleurde draden die in de huid worden verwerkt. In beide gevallen is het praktisch onmogelijk de tatoueringen weer te verwijderen.Tatoueren is een heel oud gebruik. Uit mummievondsten is komen vast te staan, dat sommige Egyptenaren zich reeds in de Oudheid op deze wijze lieten versieren. Lang geleden is het in vele delen van de wereld mode geweest zich te laten tatoueren. Tegenwoordig komt het gebruik nog voor bij sommige primitieve stammen in Afrika en op eilanden in de Grote Oceaan. Ook veel zeelui uit de gehele wereld geloven, dat het tot de gebruiken van hun vak behoort zich op armen of borst te laten tatoueren.
Zich laten tatoueren is een pijnlijke geschiedenis. Het is moeilijk te begrijpen, hoe de mens vroeger tot dit gebruik is gekomen. Misschien was de pijn alleen al een reden, dat het verschijnsel algemene verspreiding vond. Als iemand bewijzen wilde dat hij dapper was en niet bang voor pijn, was het vaak voldoende een of meer tatoueringen te laten zien. Bovendien was de tatouering bij veel volkeren meer dan alleen versiering. Ze kon bijvoorbeeld worden gebruikt om te laten zien tot welke stam de getatoueerde behoorde.
Sommige tatoueringen hadden zelfs een godsdienstige betekenis. En in oorlogstijd was op de getatoueerde gezichten van krijgers nooit te zien of ze bang en onzeker waren of niet. Naarmate de beschaving echter voortschreed, raakte het tatoueren in onbruik. Het bleef slechts bestaan als een curiositeit.