Carolus (1707-1778) Er zijn talrijke artsen, die beroemd geworden zijn en waarvan de namen voorgoed opgetekend staan in de geschiedenis van de medische wetenschap. Ook de Zweedse arts Linnaeus behoort tot degenen, waarvan de naam onsterfelijk geworden is.
Het merkwaardige is alleen, dat Carolus Linnaeus niet beroemd werd om zijn ontdekkingen op medisch gebied, maar omdat hij een geheel nieuwe methode ontwikkelde om de plantenwereld te ordenen en van namen te voorzien.Linnaeus’ plan hield o.m. in, dat elke plant een dubbele Latijnse naam kreeg. Het belang van dat systeem was niet alleen, dat de wetenschappelijke wereld zich ongeacht de taal voortaan van dezelfde namen zou bedienen maar ook, dat de verwantschap tussen bepaalde planten voortaan in de naam tot uitdrukking zou komen. Aan de Nederlandse naam zal bijvoorbeeld niemand kunnen zien, dat de meloen en de komkommer nauw aan elkaar verwant zijn. De Latijnse namen verraden die verwantschap wél: de Latijnse naam voor de meloen is ‘Cucumis melo’; die voor de komkommer ‘Cucumis flexuosus’. Ook de appel en de peer blijken geslachtgenoten te zijn; de appel heet wetenschappelijk ‘Pyrus malus’; de peer ‘Pyrus communis’. Reeds in zijn jeugd bestudeerde Linnaeus planten en bloemen.
Zijn vader was teleurgesteld, omdat Carolus geen enkele ambitie toonde hem als predikant op te volgen. Op aanraden van een kennis stuurde vader Linnaeus zijn zoon tenslotte naar Nederland om te promoveren tot doctor in de medicijnen. Het duurde echter niet lang of hij keerde naar zijn oude liefde terug en werd docent in de plantkunde. Veel van zijn leerlingen hebben het werk van hun leermeester later voortgezet en hebben gezorgd voor een verdere uitbreiding van de kennis over de plantenwereld. Linnaeus zelf is vooral beroemd geworden door zijn nieuw classificatiesysteem.