Afrika heeft verscheidene grote rivieren. Een ervan is de Kongo, die tot de tien langste rivieren van de wereld behoort.
Wat capaciteit betreft volgt de Kongo onmiddellijk na de Amazone, die de waterrijkste rivier ter wereld is.De Kongo ontspringt in de streek waar ook de Nijl haar bronnen heeft. Ze stroomt echter in een andere richting en bereikt de Atlantische Oceaan na een reis van 4700 km. dwars door het Afrikaanse vasteland. In tegenstelling tot veel andere grote rivieren vormt de Kongo geen delta in het gebied, waar ze in zee uitmondt. De oorzaak daarvan is de grote stroomsnelheid van de rivier in haar mondingsgebied; het water krijgt daardoor geen kans slikafzettingen te vormen.
De oevers van de Kongo zijn voor het grootste gedeelte onbewoond. Onbewoond door mensen tenminste. Het dierenleven op de oevers daarentegen is zeer rijk. Tot de meest voorkomende dieren op die oevers behoren de krokodil, het nijlpaard, de olifant, tientallen apensoorten en duizenden kleurige vogels. De Kongo is van zee uit gemeten slechts bevaarbaar over een afstand van 160 kilometer. Dan volgt een gedeelte dat zijn woeste schoonheid ontleent aan talrijke watervallen en stroomversnellingen.
Langs dit onbevaarbare stuk hebben de Belgen een spoorweg aangelegd. Aan het eindpunt van die spoorweg wordt de rivier weer kalm; ze is verder over een afstand van 1700 km (tot Stanleystad) weer bevaarbaar.