In de gehele wereld zijn slechts vijf bergtoppen, die hoger zijn dan acht kilometer. Al deze toppen liggen in het Himalajagebergte.
De hoogste ervan is de Mount Everest: ruim 8840 meter. Tot 1953 bleef de Mount Everest ongenaakbaar, hoewel verscheidene bergbeklimmers een aanval op de berg ondernomen hadden. Op 29 mei 1953 slaagden de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en Tensing Norkay uit Nepal er evenwel in de top van de reus te bereiken. De mooiste van de vijf Himalajareuzen is de Kantjendjoenga, die ongeveer 300 meter lager is dan de Mount Everest. Een Engelse expeditie onder leiding van Charles Evans naderde de top van deze berg in 1955 tot op 20 meter. Die laatste meters werden niet afgelegd om de inboorlingen een plezier te doen.
Het Himalajagebergte strekt zich over een afstand van 3000 km. uit in Centraal Azië en vormt de grens tussen India en Tibet. Over grote afstanden is deze kolossale ‘grensmuur’ over land niet te nemen. Ruim 70 Himalajatoppen zijn meer dan 7000 meter hoog. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stond het Himalayagebergte bij de oorlogsvliegers bekend als ‘de bult’. Over die ‘bult’ vlogen ze oorlogsmateriaal van India naar China. Sommige gebergten zijn in onze tijd ware lustoorden geworden voor liefhebbers van wintersport.
Met het Himalajagebergte is dat bepaald niet het geval. De zuidelijke hellingen zijn bedekt met vochtige wouden, waarover bijna onophoudelijk regen valt. De noordelijke hellingen zijn kaal en grimmig; in de winter is het er bitter koud. In de naam van het gebergte komt dat overigens al tot uitdrukking; ‘Himalaja’ betekent letterlijk ‘Huis van Sneeuw’. Al jarenlang wordt er in dit ‘huis’ gezocht naar de ‘Verschrikkelijke Sneeuwman’; een reusachtig, aapachtig wezen, dat door verscheidene reizigers in het Himalajagebergte gezien zou zijn, maar waarvan wetenschappelijke onderzoekers tot nu toe misschien alleen de sporen gevonden hebben.De Himalajaketen behoort tot de zg. ‘jonge gebergten’, die in het Tertiair gevormd zijn. Ze zijn nog maar een paar miljoen jaar oud en zijn ontstaan in dezelfde tijd als de Alpen, de Rocky Mountains en het Andesgebergte.
De Mount Everest is met zijn 8840 meter de hoogste top van het Himalaja-gebergte.