Precies tussen de Noord- en de Zuidpool in wordt de aarde ‘doormidden gesneden’ door een denkbeeldige lijn. Die lijn wordt ‘evenaar’ (of equator) genoemd.
Ze dankt haar ontstaan aan de mens, die al heel vroeg behoefte kreeg aan denkbeeldige lijnen over het aardoppervlak om de plaatsbepaling te vergemakkelijken.De evenaar verdeelt de aarde in een noordelijk en een zuidelijk halfrond. De landen, die door de evenaar gekruist worden, hebben praktisch alle een tropisch klimaat; naar het noorden en zuiden wordt de temperatuur steeds lager tot ze tenslotte een dieptepunt bereikt in beide poolgebieden.
In zeevaartkringen is het sinds eeuwen gebruikelijk het passeren van de evenaar met enige plechtigheid te vieren. Gewoonlijk draait die ‘plechtigheid’ uit op het verschijnen van de zeegod Neptunus: een fantastisch opgetuigd lid van de bemanning, dat onder grote hilariteit van de matrozen en officieren ‘inwijdt’, die voor de eerste keer de evenaar overschrijden. Veren, groene zeep, stroop, water en bier zijn bij die inwijding onmisbare attributen!