In een moderne oorlog zijn het niet alleen de soldaten aan het front, die aan grote gevaren bloot staan en ieder moment de verschrikkelijke gevolgen van de strijd aan den lijve kunnen ondervinden. Al in de Tweede Wereldoorlog is duidelijk geworden, dat ook de burgerbevolking ver achter de frontlijn het slachtoffer kan worden van oorlogshandelingen.
Vérdragend geschut, bommen en raketten kunnen dood en vernieling zaaien op plaatsen, die duizenden kilometers van het strijdtoneel verwijderd liggen.Reeds tijdens de oorlog werden er pogingen gedaan om de burgerbevolking tegen zulke rampen te beschermen. De zg. ‘Luchtbescherming’ waarschuwde de bevolking door middel van sirenes als er een luchtbombardement verwacht werd en hielp zo goed en zo kwaad als het ging als een stad inderdaad door zo’n bombardement getroffen was.
Na de oorlog werd echter snel duidelijk, dat de moderne oorlogsmiddelen een veel uitgebreider apparaat nodig maakten om de burgerbevolking in geval van nood te beschermen en te helpen. Tot dit doel werd - na jarenlange studie – in 1952 de B.B. opgericht: de Bescherming Bevolking. Het doel van deze organisatie is de burgerbevolking van Nederland zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het oorlogsgeweld. Aanvankelijk bestond de B.B. uitsluitend uit vrijwilligers. Maar toen bleek, dat hun aantal niet voldoende was om alle onderdelen te bemannen, werd in 1958 de ‘noodwachtplicht’ ingevoerd, die bepaalde personen verplichten kan bij de B.B. dienst te nemen.
De B.B. is in de loop der jaren een veelzijdige organisatie geworden, die niet alleen paraat blijft om in geval van nood gewonden te verzorgen, branden te blussen, vluchtelingen te verzorgen en noodcentra in te richten maar die ook in vredestijd haar best doet de Nederlandse bevolking te leren hoe ze in tijd van oorlog handelen moet. Zo heeft de B.B. huis aan huis een brochure verspreid, waarin de bevolking wordt verteld welke maatregelen ieder voor zich nemen kan om zich zo goed mogelijk te beschermen, tegen de gevaren van een aanval met atoomwapens.
Hoewel de B.B. ook zelf beseft, dat het ónmogelijk is de gevaren van de moderne oorlogsvoering af te wenden, blijft ze op grond van veel wetenschappelijk werk van mening, dat het wel mogelijk is de gevolgen in belangrijke mate te beperken. Daarom is er een parate organisatie over het gehele land om in geval van oorlog onmiddellijk en met groot materiaal in actie te komen.