een der oudste en doorluchtigste vorstenhuizen van Europa, heeft tot stamheer Gérard, die afstamde van de hertogen van den Elzas, en die in 1048 door keizer Hendrik 111 verheven werd tot erfelijk hertog van Opper-Lotharingen. Deze dynastie regeerde over L. gedurende ruim 7 eeuwen, en heeft een aantal uitstekende vorsten voortgebracht (zie hierboven de naamlijst der hertogen van L., en zie ook de artl.
KAREL, LÉOPOLD, RENÉ, enz.). Het bestaat nog tegenwoordig, en regeert over Oostenrijk, door het huwelijk van Frans Hl, hertog van L„ met Maria Theresia (1745), Het huis van L. was gesplitst in een aantal takken, waarvan de voornaamste heeten : Vaudemont, Mercoeur, Guise, Joyeuse, Chevreuse, Mayenne, Aumale, Elbeuf, Harcourt, enz.; het is vermaagschapt met nagenoeg al de vorstelijke huizen van Europa, inzonderheid met die van Frankrijk en van Schotland (zie MARIA VAN L., MARIA STUART, LOUISE, enz.).Lotharingen
(Claudius, Frans, Hendrik I en II, Karel van), hertogen van Guise. Zie GUISE (hertogen van).
Lotharingen
(Karel van Guise, genaamd de Kardinaal van), zoon van Claudius van L., hertog van Guise, en broeder van Frans, hertog van Guise, was geboren 1525. Op zijn 15e jaar werd hij benoemd tot aartsbisschop van Reims, en in 1555 werd hij kardinaal. Hij was de voornaamste minister van koning Frans II, die door de bemoeiingen van den kardinaal van L. in het huwelijk was getreden met zijne nicht, de vermaarde Maria Stuart. In de godsdienst-geschillen was de kardinaal van L. uitermate streng tegen de Protestanten, vooral na de samenzweringvan Amboise (1560), die voornamelijk ten doel had gehad om hem en zijnen broeder, den hertog van Guise, van het gezag, dat beiden in handen hadden, te berooven. Hij trachtte iu Frankrijk de Inquisitie in te voeren; doch het onwankelbare verzet daartegen van den kanselier L'Hôpital en van het parlement, belette hem zulks. Hij woonde 1561 het colloquium van Poissy bij, en bestreed daar met welsprekendheid Theodorus van Beza; niet minder roem verwierf hij het volgende jaar op het concilie van Trente. Ontelbare malen predikte hij in de kerken te Parijs met vuur tegen de Calvinisten. Hij stierf 1574 te Avignon. Men moet den kardinaal van L. niet verwarren met zijnen neef den kardinaal van Guise, die 1588 ter dood gebracht werd.
Lotharingen
(Karel van Frankrijk, hertog van Neder-). Zie KAREL van Lotharingen (in de rubriek der Fransche prinsen).