doorluchtig geslacht uitBologua, waar het de hoogste magt in handen had in de 15e eeuw, beweerde af te stammen van een natuurlijken zoon van keizer Frederik II. Het geslacht der B. betwistte lang het gezag aan de pausen, doch verloor het eindelijk 1512.
Verscheidene afstammelingen uit dit geslacht hebben naam gemaakt in de letterkunde en in de diplomatie. De meest bekende zijn :(Hercules), geb. ornstr. 1506 in Bologna, gest. 1573, was een zoon van Hannibal B. (den laatsten B. die over Bologna regeerde). Hercules B. leefde aan het hof van Ferrara, en werd herhaalde malen gebruikt tot moeijelijke onderhandelingen; maar hij is voornamelijk geacht als dichter. Zijne complete werken verschenen 1633 teVenetiëenl719teParijs.
(Guido), kardinaal, geschiedschrijver en bekwaam staatsman, geb. 1579 te Ferrara, gest. 1644 te Rome. Hij stond hoog aangeschreven in de gunst der pausen Clemens VIII, Paulus V en Urbanus VIII; werd als nuncius gezonden naar Vlaanderen 1607, en naar Frankrijk 1617. Hij was zoo welgevallig aan Lodewijk XIII, dat deze hem 1622 begiftigde met het bisdom Riez in Provence en met de abdij vau St. Valery in Picardië; van die abdij deed hij 1627 afstand ten voordeele van zijnen neef, en het bestuur van het bisdom droeg hij voorloopig op aan den bisschop van Senez, terwijl hij er later geheel afstand van deed, om zich geheel aan zijne werkzaamheden te Rome te wijden. Zijne complete werken verschenen te Milaan (5 dln., 1606—7); daarvan zijn uit het Italiaansch vertaald : Verhaalboeken van de Nederlandsche Provinciën (door R. Carpentier) en Nederlandsche Historiën (door H. Glazemaker). Ofschoon niet vrij van partijdigheid, wordt B. als geschiedschrijver geprezen door Hooft. De •Gedenkschriften betreffende het leven van B." verschenen te Amsterdam 1648.