Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 07-02-2017

Iets

betekenis & definitie

Samen met eentje behoort iets tot de vaagste borrel namen aller tijden. Je moest je dorst toch wel heel erg willen versluieren om deze laffe term te gebruiken. Maar hij kwam voor, omstreeks de eeuwwisseling, tot ergernis van een zekere J. Verdonck. In 1903 schreef Verdonck, in een artikel over eufemismen in het tijdschrift Noord en Zuid:

Bedwelmende drank noemt men dan liefst öf dranken, öf heel deftig spiritualiën, en verder heet het een hartversterking, een kleinigheid, iets, een druppeltje, en dergelijke meer. Iets is een verkorting van iets sterks, of iets sterks is een uitbreiding van iets - bij gebrek aan voldoende oude bewijsplaatsen is de volgorde van een en ander niet vast te stellen.

Zeker is dat ook de Engelsen deze minderwaardige borrel naam kennen, als something. Uitbreidingen ervan zijn something cool, something damp, something short, something moist en something wet. In het Surinaams-Nederlands wordt iets korts gebruikt voor 'een borrel'. Een Surinaams-Nederlands woordenboek geeft als voorbeeld-zin: 'Ik heb geen dorst, doe mij maar iets korts.' Een long drink wordt in Suriname wel iets langs genoemd.