1. Polder in de gemeente → Middelburg; opgenomen in het → Waterschap Walcheren (opgericht 1965); oppervlakte ca. 16 ha.
De polder behoort tot het bemalingsgebied Ritthem (→ Walcheren, Polder-).Hij kwam in 1829 tot stand door afdamming van het oude havenkanaal naar Middelburg (1535-1817). De oosthavendijk werd een deel van de (oude) Rijksweg 58.
De Oude Havenpolder stond vóór 1965 onder bestuur van de Polder Walcheren.
In de Noordwestelijke uitloper van de polder ligt de Middelburgse begraafplaats. De polder heeft ook vóór de gemeentelijke herindeling tot Middelburg behoord.
2. (Zoetwaterpolder). Polder in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 18 ha; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis (→ Jong-Breskenspolder). In de polder ligt bebouwing van het westelijk deel van Oostburg; in het westen van de polder ligt de buurtschap Oostburgsche Brug, ten noorden van de voormalige → Hans Vrieseschans. De zuidelijke poldergrens wordt gevormd door de weg van Oostburg naar Zuidzande.
De Oude-Haven- of Zoetwaterpolder kwam tot stand op de verlande middeleeuwse havengeul van Oostburg. In 1649 werd besloten tot inpoldering van het ‘schorreken (...) vóór en omtrent Hans Vrieseschans’; in 1658 werd het zaailand vermeld, groot 22 tot 23 gemeten, ‘genaemd d’ Oude haven’.
De polder werd in 1920 ondergebracht in het Waterschap op de Groote Suatie bij Oostburg (→ Groote Henricuspolder).
Hij viel vroeger binnen de gemeentegrenzen van Oostburg.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen III en IV. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos. Van Empel en Pieters, Zeeland, 316. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.