Woonkern en haven binnen de gemeente Westerschouwen.
Te Burghsluis is een reddingsstation van de Kon. Z.H.R.M. gevestigd; bij de haven liggen kantoren van de Rijkswaterstaat, Deltadienst.
Geschiedenis:
ten westen van Burgh lag bij het voormalige dorp → Westenschouwen een haven die in het laatst van de 15e en het begin van de 16e eeuw is verzand en met het dorp is ten onder gegaan. Ter vervanging werd de haven van Burghsluis aangelegd die oorspronkelijk ca. 500 m ten westen van de tegenwoordige haven lag; het was een vrij belangrijke haven voor de Westhoek van Schouwen, vooral ook voor het verschepen van landbouwgewassen en vee.
In 1862 werd door de gemeente Haamstede aan de Staten van Zeeland vergunning gevraagd om de haven van Burghsluis te verbeteren. In 1872 en 1888 werd het kleine getijhaventje verbeterd en verruimd.
De stormramp van 1953 bracht ingrijpende wijzigingen teweeg. De haven werd toen spoedig ingericht als werkhaven voor het dijkherstel; daarvoor werd een groot deel van de Bootsinlaag bestemd en het havenoppervlak groeide tot bijna 4 ha uit. De haven is toegankelijk voor vrij grote schepen; diepte -5 m N.A.P. Het beheer berust bij de gemeente Westerschouwen (tot 1959 bij de voormalige gemeente Haamstede); het onderhoud geschiedt sinds 1953 door het Rijk.
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen II.