Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

AFSLUITDAM

betekenis & definitie

Waterbouwkundig werk, oorspronkelijk samengesteld uit klei, later ook uit rijshout, zand, steen en keileem en de laatste decennia mede uit betonelementen (→ caissons) of andere steenachtige materialen en kunststoffen om kreken, geulen, rivieren en zee-armen af te sluiten. De eerste afsluitdammen in Zeeland dateren reeds van vóór de middeleeuwen.

In Middelburg, Vlissingen en Zierikzee herinneren straatnamen als Seisdam of de Dam, in Yerseke en in Schoondijke, de Damstraat en in het polderland van Walcheren namen als: Poppendamme, Brigdamme, Langendam, Rikendamme, Leeuwendamme, Waldamme en Overdamme aan afsluitdammen, waardoor in de loop der eeuwen aaneenhechting van eilanden en eilandjes in de ‘Zeeuwse archipel’ tot stand kwam.Dat afdammingen niet altijd voorspoedig verliepen, zou kunnen blijken uit de dorpsnaam Kwadendamme op Zuid-Beveland. De dam waarbij dit dorp is ontstaan zou n.l. tijdens de aanleg meermalen doorgebroken zijn; het was een ‘kwade dam’. Vele afsluitdammen zijn in het Zeeuwse landschap terug te vinden; de meest bekende zijn de → Sloedam, → Kreekkrakdam en de → Slaakdam. In het kader van de → Deltawerken zijn in Zeeland sinds 1956 aangelegd de → Pluimpotdam, de → Zandkreekdam, de → Veersedam, de → Grevelingendam en de → Brouwersdam.

Tenslotte werd in 1972 voor de → Schelde-Rijnverbinding tussen St.-Philipsland en Tholen een dam gelegd ongeveer op de scheiding van Krabbenkreek en Eendracht. Voor de afsluiting van de Oosterschelde, die volgens het oorspronkelijke Deltaplan in 1978 gerealiseerd zou worden, is in juni 1976 beslist dat i.p.v. een vaste dam, een afsluitbare stormvloedkering zal worden gebouwd die in 1985, met de twee compartimenteringsdammen - → Philipsdam en → Oesterdam - , gereed moet zijn.

LITERATUUR

Driemaandelijkse Berichten Deltawerken. De Bruin en Wilderom, Tussen afsluitdammen. Wilderom, Tussen afsluitdammen II-IV.

< >