Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

POLITIE

betekenis & definitie

het woord politie is afgeleid van het Griekse woord „Politeia". waaronder wordt verstaan: de zorg van de overheid om de gemeenschap en haar leden bescherming te bieden tegen hen bedreigende gevaren. De politietaak is tweeledig: handhaving van de openbare orde. rust en veiligheid en de bescherming van ieders rechten.

In vroeger tijden kende men de baljuw, een door of namens de hertog benoemde functionaris, die terzijde werd gestaan door de schepenen en een door hem benoemde ambtenaar met de titel van schout, die met het bestuur en de rechtspraak was belast. In de loop der tijden werd de schout steeds meer belast met het eigenlijke politiewerk. Omstreeks 1800 kwam naast de plaatselijke politie de algemene rijkspolitie, waarbij het land werd verdeeld in departementen, arrondissementen en gemeenten. Na het herstel van de onafhankelijkheid (1813) werd aan het hoofd van de rijkspolitie een commissaris-generaal geplaatst met standplaats Rotterdam, totdat in 1814 de leiding in handen kwam van de procureur-generaal bij het Hoog Gerechtshof. In 1838 kwam het gehele politie-apparaat onder de minister van Justitie en de procureurs-generaal bij de provinciale Gerechtshoven, die tevens toezicht hielden op de stedelijke politie.

De veiligheidspolitie kent twee groepen: de rijkspolitie en de gemeentepolitie. De rijkspolitie staat onder de minister van Justitie: aan het hoofd van het korps staat de inspecteur-generaal der rijkspolitie. Behalve de taak de openbare orde, rust en veiligheid te garanderen en de zorg voor repressie van misdrijven heeft de rijkspolitie nog neventaken: een daarvan is toevertrouwd aan de parketpolitie. schakel tussen politic en justitie. Elk arrondissement heeft een eigen parketgroep; voor Brabant zijn deze gezeteld in Breda en 's-Hertogenbosch. waarbij onder de laatste ook Maastricht en Roermond vallen. Een afzonderlijk onderdeel van de rijkspolitie vormt de politie te water.

De groep recherche is belast met het onderzoeken en opsporen van misdrijven. Zij dateert als afzonderlijke tak van dienst in Europa uit het begin van de 19de eeuw en werd het eerst in Engeland en Frankrijk ingevoerd. In Midden-, West- en Oost-Brabant heeft een regionaal recherchebijstandsteam een bijzondere taak. Een RRB bestaat uit rechercheurs uit verschillende gemeenten met een lange ervaring en gespecialiseerd in tactische opsporing en uit specialisten op het gebied van technisch onderzoek. Alle politiekorpsen in Brabant leveren manschappen aan het team: zij komen in actie bij ernstige geweldsdelicten, na toestemming van de officier van justitie en op verzoek van de plaatselijke politie.

De veldpolitie in Brabant is werkzaam in de gemeenten Zundert en Boxtel, ze heeft vooral een taak vóór de opening van het jachtseizoen.

In Noord-Brabant heeft een beperkt aantal gemeenten (t.w. een negentiental) gemeentepolitie. Dat is het geval in Bergen op Zoom, Boxtel, Breda, Deurne, Eindhoven, Etten-Leur, Geldrop, Helmond, 's-Hertogenbosch, Oosterhout, Oss, Roosendaal en Nispen, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught en Waalwijk.

In alle andere treedt de rijkspolitie op, die is ingedeeld in een drietal districten, die weer zijn onderverdeeld in groepen.

District Breda met de groepen: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Halsteren, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Made en Drimmelen, Nieuw-Ginneken, Oisterwijk, Oudenbosch, Prinsenbeek, Raamsdonk, Rucphen, Steenbergen, Udenhout, Woensdrecht, Zevenbergen en Zundert.

District Eindhoven met de groepen: Asten, Beek en Donk, Bergeyk, Best Oirschot, Bladel, Budel, Eersel, Gemert, Nuenen Mierlo, Sint-Oedenrode, Someren en Waalre.

District 's-Hertogenbosch met de groepen: Veldpolitie Boxtel, Bereden groep Boxtel, Parketpolitie, Aalburg te Eethen, Berghem, Boxmeer, Cuijk, Drunen, Grave. Heesch, Helvoirt, Sint-Michielsgestel, Oploo te St. Anthonis, Rosmalen, Schijndel, Sprang, Capelle. Vlijmen, Werkendam en Woudrichem.