Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

MUZIEKUITGEVERIJEN, BRABANTSE

betekenis & definitie

in de tweede helft van de negentiende eeuw waren er in Brabant al verschillende muziekuitgeverijen. Zo werd o.m. het muziektijdschrift ..De Muziekbode" uitgegeven, een tijdschrift, dat wekelijks behalve speciale artikelen ook algemeen nieuws op het gebied van de muziek bracht.

In Roosendaal had in dezelfde tijd Anton Tierolff een zaak o.m. in bladmuziek, die ook in het buitenland bekendheid genoot. Zijn kleinzoon. Anton Vergouwen, leidt heden ten dage nog een muziekhandel in Roosendaal.In 's-Hertogenbosch bracht Boekhandel Mosmans in het jaar 1879 een uitgave van het ,,Alma Redemptoris" uit het opus 3 van Leon C. Bouman op de markt. Ook latere werken van Bouman. benevens ,,Orpheus", een serie mannenkoren; alles in een met de hand geschreven catalogus. In het begin van de twintigste eeuw gaf deze uitgeverij de twee bundels het ,,Nederlandsch Orgelalbum” uit. een unicum op het gebied van de orgelmuziek.

De firma W. Bergmans uit Tilburg hield zich aanvankelijk bezig met doorverkoop van Gregoriaanse zangboeken, die zij betrok van buitenlandse uitgeverijen uit Duitsland, later uit Frankrijk, alvorens op de markt te komen met eigen uitgaven. Uit die tijd dateren dc uitgaven van kerkmuziek van A. Th. Vis, Joh. van Nuenen, Jaap en Alphons Vranken. benevens herdrukken van missen van Bartholomeus. Aug.

Wilberger en Ignaz Mitterer. Ook in Tilburg zetelde het RK Jongensweeshuis met een eigen uitgeverij, waar de Fraters van Tilburg idealistisch bezig waren. Vooral frater Gregorius. die als G. H. Anteni deel had uitgemaakt van de Bossche liedertafel ..Oefening en Uitspanning", had hierin een belangrijk aandeel. Van hem zijn de bewerkingen van de melodieën uit het handboekje van zijn congregatie, opgesteld door M.

F. de Beer in 1851 voor drie geestelijke kleuter- en kinderliedjes van deze Tilburgse fraters. Evenals van de methode Jansen, die als een leidraad voor het muziekonderwijs op de lagere scholen werd beschouwd.

In het jaar 1857 begon de uitgeverij M. F. van Piere, algemene en wetenschappelijke boekverkopers sinds 1848 te Eindhoven, naast de boekhandel een muziekuitgeverij. Aanvankelijk alleen voor kerkmuziek; o.a. een mis voor vier mannenstemmen en vier Maria-antifonen, getoonzet door P. A. Fleerakkers. organist te Dommelen.

In 1909 ging Van Picre samen met zijn neef B. Kessels over tot het organiseren van concerten, waaruit het concertbureau Van Piere groeide, dat van enorme betekenis werd voor het culturele leven in en om Eindhoven. In Breda bracht de in 1875 opgerichte boekhandel P. B. Nieuwenhuis composities uit van de Bredase musicus Govert Dorrenboom, evenals van de aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie) verbonden J. C.

F. Weber. zoon van de Bossche kapelmeester. Gedurende bijna veertig jaren maakte Nieuwenhuis deel uit van de Algemene Zang- en muziekschool te Breda.

Bron: Dr. H. J. Zomerdijk. Het muziekleven in Noord-Brabant 1850-1914.