waarin participeren de gemeenten Breda, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert en Zevenbergen, alsmede de provincie Noord-Brabant. beijvert zich voor het aantrekken van en de vestiging van industrieën op het 2600 ha grote industrieterrein Moerdijk, gelegen aan de zuidoever van het Hollands Diep.
Het Industrie- en Havenschap had enige tijd na zijn ontstaan te kampen met een omvangrijk tekort van ca 175 miljoen gulden, die nog aangezuiverd moesten worden nadat de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda zich bereid hadden verklaard hun volledig aandeel in de schuld van Moerdijk te betalen voor zover die althans niet veroorzaakt was door de verliezen, die op rekening van de Shell-vestiging moesten worden geschreven. De overige partners zouden bijdragen naar vermogen. Door Shell-Chemie werd Moerdijk groot, maar daardoor geraakte het schap tevens in moeilijkheden. De grote klap kreeg Moerdijk door de grondverkoop aan Shell-Nederland Chemie BV, op aandringen van de regering tegen een prijs, die verliezen ging opleveren. De gedeputeerde van financiën van de provincie Noord-Brabant berekende in 1985, dat alleen al het renteverlies van Moerdijk 63 cent per seconde bedroeg. Het was begonnen in de jaren '60 toen de gemeenten Zevenbergen, Klundert en Hooge en Lage Zwaluwe de hoge werkloosheid in dat deel van Noord-Brabant wilden gaan bestrijden door o.m. een omvangrijk industrieterrein in te richten, ca 500 ha groot.
Er werd daarvoor een samenwerkingsverband Ze-Klu-Za opgericht. Het gebied zou ook voor het voller wordende Rijnmondgebied een oplossing kunnen betekenen. Omdat een van de grote bedrijven, die daar geen uitbreidingsmogelijkheid meer zag, al aan een oplossing over de grens met België ging denken en de Nederlandse regering dat per se wilde voorkomen, werd aan een vestigingsmogelijkheid voor dat betreffende bedrijf, Shell-Chemie, op het toekomstige industrieterrein in de Brabantse westhoek gedacht. De regering wist hierdoor Shell binnen de grenzen te houden, maar wel door een financiële aderlating van het toekomstige schap. In 1968 kocht Shell 250 ha grond voor een prijs van ƒ 20. per m2. die eigenlijk ƒ 68.50 had moeten opbrengen. De voorgenomen 500 ha van het industrie terrein werden er 2600, inclusief wegen, haven en groenvoorzieningen.
In 1972 kwam het Industrie- en Havenschap Moerdijk tot stand, geboren uit het Ze-Klu-Zaoverleg. Het rijk nam de aanleg van allerlei voorzieningen voor zijn rekening. In 1985 moest er een plan worden opgesteld, waarbij naar voren kwam dat Moerdijk aantrekkelijk is voor transport, opslag en expeditie, grootschalige metaal- en machinebouw, bouw produkten, chemie en verwerking van afvalstoffen. Ook werd gedacht aan de vestiging van een logistiek centrum op het industrieterrein, waarvoor een afzonderlijk bestuur in het leven werd geroepen.
Het centrum gaat bestaan uit overslagopslag- en veredelingsbedrijven. Gerekend wordt op 725 nieuwe banen. Bij Shell-Chemie alleen werken 950 mensen direct en het dubbele aantal indirect (1985).
Het Industrie- en Havenschap Moerdijk aan het Hollands Diep is via waterwegen rechtstreeks verbonden met Rotterdam, Antwerpen en de open zee. Inclusief de drie insteekhavens beschikt het over een totaal waterfront van 17 km. Er zijn drie insteekhavens: Roode Vaart, de Centrale Insteekhaven en Westdok, ieder 9 meter diep en resp. 1000, 2000 en 1900 m lang, overal 250 m breed. Het terreinencomplex is aangesloten op het spoorwegnet.
Bron: Ind. en Havenschap Moerdijk; Brabant Business 1/85.