Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BRABANTHALLEN

betekenis & definitie

vroeger Veemarkthallen geheten, te ’s-Hertogenbosch, waarvoor in 1931 vooral dank zij burgemeester rar. F. van Lanschot de grondslag werd gelegd.

De Bossche Veemarkt werd met zijn toren met koperen dakbedekking, diverse hallen en een café met plaats voor 500 bezoekers meteen een groot succes en een begrip tot ver over de grenzen. Kort nadat op 20 mei 1931 de minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw, jhr. mr. Ch. Ruys de Beerenbrouck, het complex geopend had, werd al meteen een grote Nationale Vee- en Slagersvaktentoonstelling gehouden.Aanvankelijk was de veemarkt gericht op de verkoop van runderen en biggen. In 1934 werd ook begonnen met de handel in paarden. Buiten de veemarktdagen werden de hallen al vrij spoedig voor alle mogelijke doeleinden gebruikt, zoals voor de jaarlijkse tentoonstellingen van het Nederlandse Trekpaard (reeds vanaf 1932), het Texels schapenstamboek, voor shows rundvee-stamboek, fokveedagen, paasveetentoonstellingen, kynologenclubs, shows van gevogelte, konijnen, pluimveemarkten, de Nationale kleinveetentoonstellingen, maar daarnaast kregen de Brabanthallen ook al vrij vroeg een functie als congres- en feestcentrum.

In 1939 werd het gehele complex al uitgebreid. Kort voor de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in 1944 werd een hal door de Duitsers vernield; de veemarkt werd in 1947 voor een groot deel verwoest door brand tijdens een daar gehouden congres, maar de hallen waren in 1948 weer volledig hersteld. In 1956 werd een derde hal bijgebouwd, die officieel de naam Brabanthal kreeg. Vanaf die tijd kwam de naam Brabanthallen in zwang. De uitbreiding van het veemarktcomplex kwam op f.13 miljoen; in september 1966 kon dit geheel door ir. J.

Wellen, directeur-generaal van Landbouw officieel worden geopend. Voor deze uitbreiding werd in 1963 reeds de Dieze voor een deel verlegd.

Er werden en worden diverse manifestaties in de Brabanthallen georganiseerd, zoas de Zilveren Schelp, de Benelux Bakkerij-tentoonstelling, brandweerexposities, congressen, antiekmarkten, ruilmarkten, maar ook alle mogelijke wedstrijden op sportgebied, waarvan Indoor Brabant een van de belangrijkste werd.

Bij de Brabanthallen werd een slachthuis gebouwd voor f.10 miljoen, dat in 1966 gereed kwam en het modernste van Nederland was. Zie ook onder: Veemarkt, Bossche.