Wordt in Frl. bedrijfsmatig uitgeoefend sinds 1900 en is na 1918 sterk vooruitgegaan. In dec. 1957 omvatte de kippenstapel 559761 dieren, als volgt verdeeld: de Wouden 78, greidhoek 14, bouwhoek 7, eilanden 1 pct.
De overheidstoeleg om de K. te bevorderen op kleine bedrijven (2,5-5 ha) in de zandstreken is dus gelukt. De K. in Frl. is (behalve de bijna 8 pct. voor de slacht, vooral als uitwijk bij gardeniers) gericht op de eierproduktie, gemiddeld per jaar ca. 112 miljoen stuks.
De helft wordt geëxporteerd.De bedrijven zijn te verdelen in:
a. fokbedrijven. (in Frl. vier), die raszuivere dieren leveren aan
b. vermeerderingsbedrijven (in Frl. ruim 80, juist in streken met de meeste K.), waar gekruist wordt om broedeieren te leveren aan
c. broedbedrijven (in Frl. Z7, met een totale broedcapaciteit van 220 000 kuikens per drie weken), die kuikens leveren aan d. de gewone kippenboerderijen (8 a 9000 in Frl.), waarvan de eieren door zgn. verzamelaars worden afgeleverd aan de eierhandelaren, die exporteren en verkopen aan detaillisten. W.0.11 was gunstig voor een ouder Fr. kipperas (de zgn. pellen, in vele kleuren), dat naar de smaak van de bezetter te kleine eieren produceerde, terwijl het weinig voedsel vroeg. Buiten de K. uit liefhebberij, spelen pellen e.d. nu geen rol meer. De rassen zijn vooral: Witte Leghorn, Rhode Island Red en New Hampshire, waarmee gekruist wordt. De organisatie in de K. is onoverzichtelijk; vele kippenboeren zijn dubbel georganiseerd en slechts een deel van hen bij een speciale Fr. vereniging. Hiernaast organiseert de Rijksvoorlichtingsdienst voor Pluimveeteelt (die ook profiteert van het werk der
selecteurs van grote pluimveevoederfabrieken) regionale kernen. De laatste tijd is zo aanzienlijke verjonging van de kippenstapel bereikt, ten voordele van produktie en produkt. Het uitsterven van de ‘kip Aantal kippen per hoofd van de bevolking in dec. 1957 zonder kop’ is te danken aan het vasthouden van de kippen in de ‘echte’ K., de achteruitgang van de ‘kleine’ K. (veel boeren doen er niet meer aan) en het vertrouwd raken met het verkeer bij loslopende kippen, zie Eierhandel.