Park en vereniging te Wormerveer.
Vereniging Het Wilhelminapark werd opgericht in maart 1898 met als doel ‘het aanleggen, onderhouden en beheren van wandelplaatsen, toebehorende aan de vereniging en gelegen in Wormerveer tussen de Wandelweg en de Zaanweg, genaamd ‘het Wilhelminapark’, groot 15183 m2'.
In oktober 1897 ontstonden de plannen tot stichting van het park ‘Burgerlust’. Hiervoor werd een zevental percelen samengevoegd, waarvan het grootste gedeelte →overtuin was van de familie van Doom, het zogenoemde ‘Bos van Doorn’. Tijdens een vergadering deelde de voorzitter de heer D. Laan mee, de grond voor de aanleg van dit park te willen schenken en op 14 mei 1898 had de overdracht plaats. In hetzelfde jaar werd het park aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect H.B. Stephan in de zogenoemde ‘krakelingenstijl’, met karakteristieke elementen als ellips-, cirkel- en krakelingvormen van grindpaden, grote gazons met solitairs of losse boomgroepen en bochtige waterpartijen met gebogen bruggetjes en treurwilgen.
Het park werd aangelegd door de fa. Schipper uit Zaandijk; de bij het park behorende dienstwoning voor de parkwachter aan de Wandelweg, de muziektent, het ‘verversingsgebouw’, de smeedijzeren hekwerken en een inmiddels gesloopte brug werden ontworpen en gebouwd door de fa. Klinkhamer uit Amsterdam. Op 13 mei 1899 had de oplevering plaats en werd het park door koningin Wilhelmina geopend. In 1900 had de vereniging een ledenbestand van 257 personen met een contributiebijdrage van ƒ2 per jaar en 345 begunstigers voor ƒ1. Daarnaast schonk de gemeente Wormerveer jaarlijks ƒ600. Uit deze inkomsten werden het salaris van de parkwachter, de diverse vaste lasten en de in de muziektent optredende gezelschappen betaald.
In de jaren ‘50 werden de sloten langs de Tuinstraat en het Hennepad, en een gedeelte van een vijver gedempt. Om het overtollige water af te kunnen voeren werd de aanleg van een drainage-systeem noodzakelijk. Dit werd in 1982 geheel vernieuwd. Andere opstallen zoals volière en duiventil werden in de jaren ’60 gebouwd.
Het park bezit naast de diverse boom- en plantesoorten een kippen- en eendenhave, vele broedende vogelsoorten en een bijenstal. In de muziektent worden ’s zomers nog concerten gegeven en het daarbij gelegen plein wordt regelmatig als Jeu de Boule-baan gebruikt.
De vereniging heeft thans ongeveer 45 leden en wordt door de gemeente Zaanstad gesubsidieerd. Het beleid is erop gericht het park voor het nageslacht te behouden.
Joh. Gaarenstroom Bron: Zie door de bomen het bos (2e herziene druk, 1988).