Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Eiwitbehoefte

betekenis & definitie

Eiwitbehoefte van het lichaam is die hoeveelheid eiwit, welke noodig is voor de instandhouding van het lichaam van den volwassene, resp. noodig voor de instandhouding van het lichaam en den groei, resp. noodig voor de instandhouding van een of anderen vorm van productie als melk, haar, wol, bloed.

Omtrent de grootte van deze behoefte heeft veel strijd bestaan en nog is men het er lang niet over eens. De voornaamste oorzaak van de groote meeningsverschillen is het groote aantal factoren dat de behoefte beïnvloedt. Deze hangt nl. niet alleen af van de verschillende omstandigheden waarin het organisme verkeert, maar ook van den aard van de eiwitten. Zie hiervoor eiwitstofwisseling en eiwitminimum.

Bij het begin van het onderzoek naar de samenstelling van de voedingsmiddelen, hechtte men overdreven groote waarde aan het eiwitgehalte van het rantsoen. Eigenlijk was men toen van meening, hoe meer eiwit hoe beter. Van deze meening is men teruggekeerd, vooral nadat gebleken was dat er eigenlijk nooit van meer of minder belangrijke voedingsbestanddeelen gesproken kan worden.

De eiwitbehoefte van het volwassen organisme is, berekend per kg lichaamsgewicht, het geringst, indien er tenminste geen bijzondere eischen aan het lichaam gesteld worden.

Zeer hooge eischen aan de eiwitvoorziening worden door het jeugdige en het melkgevende organisme gesteld, vooral wat betreft de kwaliteit van het eiwit.