Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Cocos

betekenis & definitie

Cocos is het product afkomstig van de vrucht van de cocospalm of klapperboom (Cocos nucifera), welke palmsoort aan de kust van practisch alle tropische landen wordt aangetroffen. De vrucht van de cocospalm bestaat uit een vruchtwand, waarbinnen het zaad. Het buitenste, zachte gedeelte van den vruchtwand wordt meestal ter plaatse waar geoogst wordt, reeds verwijderd, zoodat we hier te lande alleen de vrucht met het steenharde gedeelte van den vruchtwand kennen, waarbinnen het zaad ligt met een met vocht gevulde holte. Verder bestaat het uit een dikke wit-vleezige laag, welke de belangrijkste is en die de naam cocos toekomt. Uit de cocos worden, via het copra, cocosvet en cocoskoek gewonnen.

De samenstelling van de cocosnoot voordat de kern gedroogd is, is als volgt (zonder schaal): eiwit 5,6%; vet 36%; koolhydraten 8%; water 47%; verbrandingswaarde 4000 calorieën per kg.

< >